Tutkimus: Työpaikoilla napostelu turmelee ruokavalion – ”Ihmiset eivät edes tajua, kuinka paljon kilokaloreita saavat”

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset? 0:37

Vertaisarviointia odottava yhdysvaltalaistutkimus viittaa siihen, että ihmisillä on tapana syödä töissään paljon ”tyhjiä kaloreita”. 

Yllä olevalla videolla on listattu riippuvuutta aiheuttavia ruokia.

Alustavat tulokset 5222 yhdysvaltalaisesta työntekijästä kerätyistä tiedoista viittaavat siihen, että työpaikoilla syödään runsaasti suolaa, lisättyä sokeria, kovia rasvoja ja pitkälle jalostettua viljaa sisältäviä tuotteita. 

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen, Centers for Disease Control and Prevention, analysoi tutkimuksessa ihmisten ruokaostoksista kerättyä dataa viikon ajalta. Datan tarjosi Yhdysvaltain maatalousministeriö. 

Boston Globe -lehden haastattelema, tutkimusta tehnyt Stephen Onufrak katsoo, että tämä tieto tarjosi totuudenmukaisen tilannekatsauksen tyypillisestä viikosta.

Työpaikalla syötiin epäterveellisesti

Datan pohjalta tutkijat tarkastelivat, millaisia ruokia ja juomia työntekijät ostavat välipala-automaateista ja kahviloista, ja mitä heille tarjotaan työpaikan tapahtumissa, kuten kokouksissa tai muissa tapaamisissa.

Liki neljännes tutkituista 5222 työntekijästä osti tai sai ruokaa työpaikaltaan viikon aikana. Ruoka oli tyypillisesti prosessoitua ja sisälsi kovia rasvoja, lisättyjä sokereita tai molempia. Tavallisesti työpaikalla naposteltiin esimerkiksi pizzaa, limonadeja, keksejä, leivonnaisia ja karamelleja.

Keskimäärin tuosta ruoasta saatiin viikon aikana liki 1300 kilokaloria per henkilö.

Ilmaiset välipalat voivat näkyä vyötäröllä

Tutkijoiden mukaan työntekijät saivat yli 70 prosenttia kilokaloreista ilmaiseksi. Onufrakin mukaan ihmiset eivät kenties ymmärrä, miten odottamattomat välipalat vaikuttavat heidän ruokavalioonsa.

– Ihmiset eivät edes tajua, kuinka paljon kilokaloreita he saavat.

Tutkijat suosittelevat yrityksiä tarjoamaan työntekijöilleen aiempaa terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä ja kokojyvätuotteita.

Tutkimustulokset esiteltiin vuotuisessa American Society for Nutrition -tapaamisessa.

***


Lue myös:

    Uusimmat