Brittiselvitys kiinalaisesta ruoasta: Annoksissa järkyttävät määrät suolaa – varoitusmerkintöjä vaaditaan

nuudelikeitto
Shutterstock

Kiinalaiselle ruoalle vaaditaan terveysvaroituksia sen sisältämän suolan vuoksi.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua suolan terveysriskeistä.

Tuore analyysi paljastaa, että kiinalainen ruoka voi sisältää järkyttävät määrät suolaa. Annoksessa voi olla jopa yhtä paljon suolaa kuin viidessä McDonald'sin Big Mac -hampurilaisessa yhteensä, uutisoi Expressen.co.uk-sivusto.

Lontoon kuuluisan Chinatownin kuudesta ravintolasta ostetuista noutoruoista 97 prosenttia sisälsi vähintään 2 grammaa suolaa. Yli puolet annoksista sisälsi suolaa kuitenkin yli 3 grammaa. Määrä on hurja yhdelle annokselle, sillä esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee aikuisille enintään 5 grammaa suolaa päivässä.

Suolaisin noutoruoka sisälsi suolaa järkyttävät 11,5 grammaa, mikä vastaa viittä Big Mac -hampurilaista.

"Unohdettu tappaja"

Selvityksen takana ollut Action on Salt -niminen kampanja vaatii nyt, että kiinalaista ruokaa tarjoilevat ravintolat joutuisivat laittamaan ruokalistoihinsa varoitukset suolamääristä. 

Asiantuntijat kannattavat varoituksia.

– Suola on unohdettu tappaja, sillä se nostaa verenpainetta johtaen kymmeniin tuhansiin tarpeettomiin halvauksiinm sydänvikoihin ja sydänkohtauksiin vuosittain, toteaa sydän- ja verisuonitauteihin erikoistunut professori Graham MacGregor lontoolaisesta Queen Maryn yliopistosta.

MacGregorin mukaan suolan vähentäminen olisi kustannustehokkain tapa vähentää turhia kuolemia.

Selvityksen tulokset tulevat aivan hiljattain julkaistun suolatutkimuksen perään. Hypertension-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella runsas suolan saanti nosti verenpainetta senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin 80 eri ravintoainetta, aminohappoa, mineraalia ja vitamiinia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja