Mainos

Tutkimus todistaa: Äidit eivät saa riittävästi unta – isillä ei samaa ongelmaa

Tiede on nyt todistanut sen, minkä äidit ympäri maailmaa ovat tienneet jo vuosikymmenten ajan: lasten kanssa eläminen tarkoittaa vähemmän unta naisille, mutta ei miehille.

Huhtikuussa järjestettävässä American Academy of Neurology -tapaamisessa aiotaan esitellä tuore tutkimus, joka pyrki selvittämään pienten lasten vanhempien nukkumistottumuksia. Tutkimukseen osallistui 5800 aikuista. 

Etelä-Georgian yliopiston tutkijat huomasivat, että suurin osa alle 45-vuotiaista äideistä kärsi unenpuutteesta. Muilla tekijöillä ei ollut vaikutusta unenlaatuun, vaan kotona olevat lapset näyttivät todella olevan ainoa tekijä tähän ikävään ilmiöön. Mikä vielä huolestuttavampaa, unenpuute näytti kasvavan sen mukaan, mitä enemmän lapsia kotona oli.

Unenpuutteen lisäksi lasten äidit raportoivat säännöllisestä väsymyksestä, jota ilmeni noin 14 päivänä kuukaudessa.

Löydöksestä apua uniongelmien hoitoon?

Erittäin mielenkiintoinen löydös tutkimuksessa on myös se, miten lapset vaikuttavat miesten nukkumistottumuksiin. Ja vastaus on: ei mitenkään. Tutkimukseen osallistuneet miehet raportoivat, että kotona olevilla lapsilla ei ole vaikutusta heidän unenlaatuunsa tai vireystilaansa. 

– Mielestäni nämä löydökset antavat vahvistusta niille naisille, jotka kertovat tuntevansa väsymystä. Riittävä uni on keskeisessä osassa yleistä terveyttä, ja se voi vaikuttaa niin sydämeen, mieleen kuin painoonkin. On tärkeää ymmärtää, mitkä asiat estävät ihmisiä nukkumasta terveytensä kannalta riittävästi, tutkimuksen johtaja Kelly  Sullivan kertoo.

Vaikka tämä tutkimus on vain alustava ja perustuu itseraportoituun tietoon, tutkimus on oikeassa siinä, että hyvät yöunet pitävät kehomme ja mielemme terveinä. Tämä tutkimus antaa naisille perustellun syyn kysyä miehiltä apua lasten yöllisten heräilyjen suhteen.

Lähde: DrOz

***Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.