Tutkimus: Suomalainen haaveilee seitsemällä tavalla – mihin ryhmään kuulut?

Miten haaveilet, kun haaveilet? Suomalaiset voidaan jakaa tuoreen tutkimuksen mukaan seitsemään eri unelmoijatyyppiin.

Yli 50 prosenttia Veikkauksen tilaamaan haaveita kartoittavaan tutkimukseen vastanneista kokee, että haaveilu auttaa jaksamaan arjessa ja vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin. Monen vastaajan mielestä haaveilu on lähes välttämätöntä mielenterveydelle. Suurinta osaa haaveiluun motivoi muutoksenhalu omassa elämässä (65 prosenttia).

Suomalaiset eivät kuitenkaan useimmiten jaa tai puhu haaveistaan, ja etenkin salaisimmat ja henkilökohtaisimmat haaveet pidetään itsellä epäonnistumisen ja lannistetuksi tulemisen pelossa.

Haavetutkimuksen mukaan suomalaiset haaveilijat voidaan jakaa seitsemään ryhmään, jotka ovat: realistinen haaveilija, utopistinen haaveilija, satunnainen haaveilija, salahaaveilija, materialistinen haaveilija, humanistinen haaveilija ja ei-haaveileva. Mitä näistä edustat?

1. Realistiselle haaveilijalle haaveet ovat päämääriä ja todellisuus asettaa haaveille rajat.

2. Utopistinen haaveilija ei välttämättä usko kaikkien haaveiden toteutumisen mahdollisuuteen, mutta se ei haaveilua hidasta.

3. Satunnaiset haaveilijat haaveilevat silloin tällöin, kun tilanne laukaisee haaveilun, tai kun haaveilulle on aikaa.

4. Salahaaveilija ei jaa haaveitaan muiden kanssa, ei halua leimautua haaveiluhörhöksi tai pelkää ympäristön lannistavan haaveilun. Salahaaveilija myös uskoo, että haave ei toteudu, jos siitä unelmoi liikaa.

5. Harva haluaa leimautua materialistiseksi haaveilijaksi, mutta monen haaveisiin liittyy vahvasti materialistisia elementtejä. Tällaiselle haaveilijalle haaveet liittyvät usein omaan elämänpiiriin kuten kotiin, kesämökkiin, matkoihin jne.

– Tekeekö raha onnelliseksi? 90 prosenttia sanoo, että ei. Mutta 100 prosenttia olisi valmis kyllä kokeilemaan", Mikko Kuustonen kuvaili Helsingin Taidehallissa toukokuussa 2013 järjestetyllä Veikkauksen Haavebrunssilla.

6. Humanististen haaveilijoiden haaveet liittyvät lähinnä ei-materialistisiin asioihin kuten ihmissuhteisiin ja itseen yhteisön jäsenenä.

7. Ei-haaveileva henkilö ei koe haaveilevansa ollenkaan. Tyypillistä ei-haaveilijalle on emotionaalinen varovaisuus, jalat maassa –asenne ja ajatus siitä, että haaveilu on lähinnä ajanhukkaa.

Lue lisää tutkimuksesta täältä:

Lue myös:

AVA:


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat