Tutkimus selvitti, sopivatko täysjyväviljat pikkulapsille – tällaisia terveysvaikutuksia havaittiin

Tutkimuksen mukaan täysjyväviljat sopivat pikkulapsille.

Täysjyväviljoja suositellaan kaikille, mutta niiden terveysvaikutuksista pikkulapsilla on vähänlaisesti tutkimustietoa. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan muun muassa täysjyväruis näyttäisi edistävän alle kolmivuotiaiden terveyttä.

Havaintoja kannattaa tulkita varoen, mutta tulosten perusteella täysjyvätuotteiden käyttö liittyi alhaisempiin LDL-kolesterolitasoihin kolmen vuoden iässä. Lisäksi täysjyväruis liittyi alhaisempiin glukoositasoihin 9 kuukauden ja alhaisempiin insuliinitasoihin 3 vuoden iässä. Myös muut täysjyväviljat saattoivat vaikuttaa glukoositasoihin sekä painonkehitykseen, mutta tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomessa pikkulapsille suositellaan täysjyvätuotteita viiden kuukauden iästä alkaen. Täysimetystä olisi hyvä jatkaa ainakin 4–6 kuukauden ikään ja kiinteiden ruokien maistelun voi aloittaa niin ikään 4–6 kuukauden iässä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 439 tanskalaisen 9–36 kuukauden ikäisen ruokavalioita. Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Viime vuonna kerrottiin, että vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä on hyvä ravitsemuksellinen laatu ruokavaliossaan. 

Vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu 2:15
Vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat