Täysjyvä, kokojyvä vai monivilja? Näin erotat terveelliset tuotteet kaupassa

shutterstock_163733537
Shutterstock

Täysjyvätuotteiden terveyshyödyistä löytyy runsaasti kiistatonta tutkimusnäyttöä. Mutta millaisia tuotteita kaupasta sitten kannattaisi valita? Eri termit voivat hämätä kuluttajaa.

Täysjyväjauhot jauhetaan kokonaisista jyvistä. Täysjyväleipä on tehty kokonaisista jyvistä jauhetuista jauhoista. Täysjyväjauhoa on esimerkiksi täysjyväruisjauho ja täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho. Täysjyväleipää puolestaan on esimerkiksi täysrukiinen jälkiuunileipä.

Onko luomuleipä terveellisempää kuin tavallinen?

Luomuleipä ei itsessään ole terveellisempää, vaan leivän terveellisyys riippuu sen täysjyvä- ja kuitupitoisuudesta sekä suolan määrästä.

Lähde: Leipätiedotus

Toisinaan eteen saattaa tulla myös termi kokojyvä. Sanan käyttöä ei kuitenkaan suositella siitä yksinkertaisesta syystä, että leipää ei voi leipoa kokonaisista jyvistä, eivätkä esimerkiksi leivän pinnalla olevat koristejyvät tee leivästä kokojyväleipää. 

Mitä sitten tulee sanaan monivilja, joka vilisee useissa eri leipäpusseissa? Sana monivilja voi kuulostaa terveelliseltä, mutta todellisuudessa se ei kerro tuotteen terveellisyydestä vielä juuri mitään. Monivilja toki voi olla myös terveellinen vaihtoehto, jos paketissa kerrotaan lisäksi leivän olevan täysjyvää. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!