Iloisia uutisia koirille ja omistajille – koiran voi hyvin ottaa sänkyyn nukkumaan

0:27

Jos rakastaa halailla koiraansa myös öisin, ei hellää harrastusta ole syytä lopettaa. Tutkimustiedon mukaan koiran nukkuminen sängyssä ei merkitsevästi häiritse omistajan unta.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Tainan koira tervehtii omistajaansa hymyllä.

Mayo Clinic -tutkimussairaalan tutkimus kumoaa aiemmat käsitykset, joiden mukaan koira sängyssä heikentäisi samassa pedissä nukkuvan ihmisen unta. Vaikuttaa nimittäin siltä, ettei lemmikin kanssa nukkuminen erityisemmin vaikuta unenlaatuun.

Tutkijat päätyivät tulokseen analysoituaan 40 koiranomistajan sekä heidän lemmikkiensä unta viikon ajan. Tuona aikana havaittiin, että sekä ihmisten että koirien unenlaatu oli tyydyttävän hyvätasoista eri lajin edustajan läsnäolosta huolimatta.

Tyydyttävä unenlaatu tarkoittaa tässä tapauksessa, että koehenkilö tai -eläin nukkuu vähintään 80 prosenttia yöstä. Tutkimuksessa ihmiset nukkuivat keskimäärin 81 prosenttia yöstä koira vierellään. Koirien kohdalla luku oli 85 prosenttia.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että ihmiset nukkuivat hieman paremmin, mikäli heillä ei ollut lemmikkiä seuranaan.

Koiran luonteella merkitystä

The New York Timesin haastattelema eläinten käyttäytymistä tutkinut eläinlääkäri muistuttaa, että unenlaatuun vaikuttaa myös lemmikin temperamentti.

– Jos esimerkiksi nukkuva omistaja tölväisee vahingossa koiraansa jalallaan, jotkut koirista pelästyvät ja reagoivat murisemalla tai haukkumalla herättäen näin ihmisen, Carlo Siracusa kertoo

Osaa koirista ei puolestaan voisi vähempää kiinnostaa nukkumatoverista mahdollisesti aiheutuvat häiriötekijät.

Myös koiran iällä on väliä: levottomasti nukkuvia pentuja ja sairaita lemmikkejä ei kannata sänkyyn ottaa.

***

0:23

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.