Mainos

Tutkimus selvittää vaikuttaako rockmusiikki kalojen käyttäytymiseen

Melumääriä tutkitaan kahdella mittavälineellä: pääakvaarioon upotettavalla hydrofonilla sekä ilmamelumittarilla.

Kotkassa tehdään kuluvan viikon konserttien yhteydessä ainutlaatuinen tutkimus rock-musiikin vaikutuksesta kalojen käyttäytymiseen. Kotkan Maretarium-akvaariotalon läheisyyteen Sapokkaan on rakennettu viikon ajaksi mittava, yli kolmen tuhannen katsojan konserttiteltta, jossa esiintyy suuri joukko suomalaisia ja ulkomaisia artisteja ja yhtyeitä.

Jyväskylän yliopiston tutkija selvittää konserttien yhteydessä musiikin mahdollista vaikutusta kalojen käyttäytymiseen. Tutkimus alkaa huomisiltana ja jatkuu koko konserttiviikon ajan.

Vedenalaisten ja ilmaperäisten melumittausten tarkoituksena on tutkia, kuinka selvästi eritaajuuksiset ääniaallot tunkeutuvat Maretariumin pääakvaarioon, ja voidaanko akvaarion kaloilla, kuten lohilla, ahvenilla ja ankeriailla, havaita selviä käyttäytymismuutoksia itse melualtistuksen aikana.

- Saadut meluarvot ja kalojen mahdolliset reaktiot voivat toimia vertailuarvoina melumittauksille ja meluarvorajoina sovellettuina samanluonteisiin tilanteisiin aina kalanviljelylaitoksista luonnonsuojelualueiden vesistöihin saakka, toteaa tutkija Mikko Erkinaro Jyväskylän yliopistosta.

Melumääriä tutkitaan kahdella mittavälineellä: pääakvaarioon upotettavalla hydrofonilla sekä ilmamelumittarilla. Hydrofoni on paikallaan kokoaikaisesti, mutta ilmamelumittarilla mitataan pääakvaarion yläreunan alueen lisäksi myös eri korkeuksilta joistakin ennalta valituista pisteistä itse akvaariorakennuksen ja konserttiteltan väliseltä maa-alueelta Sapokassa. Vertailuarvoja mitataan ja kalojen käyttäytymistä seurataan sekä ennen konsertteja, niiden aikana että konserttien jälkeen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.