Mainos

Tutkimus: Rintasyövällä maantieteellisiä eroja

Nigerialaisen, Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tutkimusassistenttina toimivan Offiong Ikpattin tutkimukset ovat osoittaneet, että rintasyövän taudinkuvat Suomessa ja Nigeriassa eroavat selvästi toisistaan.

Jo rintasyöpäpotilaiden ikäjakauma Suomessa ja Nigeriassa on aivan erilainen. Nuorten ikäryhmien rintasyöpä on selvästi yleisempää Nigeriassa kuin Suomessa. Nigerialaispotilaista noin 10 prosenttia on 18-28-vuotiaita, kun Suomessa tässä ikäryhmässä ei juuri esiinny rintasyöpää. Vastaavasti iäkkäitä rintasyöpäpotilaita on Nigeriassa selvästi vähemmän kuin Suomessa. Tätä selittää osittain se, että keskimääräinen elinikä on Nigeriassa paljon lyhyempi kuin Suomessa.

Ikpatt havaitsi selviä eroja myös syöpätyyppien käyttäytymisessä. Nigerialainen rintasyöpä on suomalaista aggressiivisempi: se leviää suuremmalla todennäköisyydellä kainalon imusolmukkeisiin, ja kasvaimet ovat toteamishetkellä kooltaan suurempia. Nigerialaisessa rintasyövässä on suomalaista runsaammin solunjakautumiskuvioita ja kudoskuolioita. Myös yksittäisten solujen kuolemaa eli apoptoosia esiintyy enemmän. Kasvaimet ovat runsassoluisempia ja rakenteeltaan vähemmän tiehytmäiseksi erilaistuneita. Ikpatt havaitsi myös, että potilaan selviytymisennustetta on mahdollista arvioida näiden tekijöiden avulla.

Erojen taustalla useita syitä

Mahdollisia syitä syöpätyyppien erilaisuuteen on useita. Nuoressa ikäryhmässä esiintyvä sairastuvuus saattaa selittyä väestöjen geneettisellä erolla tai ympäristötekijöillä. Monia eroja voi selittää terveydenhoitojärjestelmien eroilla. Nigeriassa ei järjestetä rintasyövän joukkoseulontoja, jotka ovat olleet Suomessa käytössä jo vuosia. Nigerialaiset potilaat myös tulevat hoitoon keskimäärin myöhemmin kuin suomalaiset, sillä osa potilaista ohjautuu yhä aluksi luontaishoitajien käsiin. Myös kunnollisen sairausvakuutusjärjestelmän puuttuminen hidastaa nigerialaisten syöpäpotilaiden hoitoon pääsyä.

Offiong Ikpattin patologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan tänään Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.