Tutkimus paljastaa: Tästä syystä naiset himoitsevat roskaruokaa kuukautisten aikana

Aiheuttaako hormoniehkäisy lapsettomuutta? 1:30
KATSO MYÖS: Onko hormoniehkäisy yhteydessä lapsettomuuteen?

Selitys suklaan ja muiden herkkujen himoon kuukautisten aikana löytyy naisten aivoista, kertoo tutkimus.

Hyviä uutisia naiset ja muut menstruoivat! Suklaan ja roskaruoan syöminen kuukautisten aikana ei ole kiinni kyvyttömyydestämme hillitä himojamme, sillä selitys himoille löytyy aivokemiasta.

Nature Metabolism -alustalla julkaistu tutkimus on löytänyt naisten aivoista erään muutoksen tiettyyn aikaan kuusta, joka johtaa naiset himoitsemaan roskaruokaa.

Aivojen insuliiniherkkyys nimittäin vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa, kertoo New York Post.

Vaikka tutkijat eivät nimenomaisesti tehneet tutkimusta selvittääkseen herkkuhimojen syytä, selvisi heille, että aivojen noussut insuliiniherkkyys kuukautisten aikana voi selittää voimakkaat ruokahimot.

Aivot mukautuvat metabolisiin muutoksiin ja luultavasti muuttavat naisen syömiskäyttäytymistä läpi kuukautiskierron, kertoo tutkimuksen toinen kirjoittaja endokrinologian professori Martin Jeni Ulmin yliopistosta Saksasta Scientific Americanille.

Se ei ole paha asia, vaan fysiologinen muutos, joka voi selittää, miksi niin monet naiset ovat raportoineet kasvanutta ruokahalua eri vaiheissa kuukautiskiertoaan.

Aivojen tapa reagoida insuliiniin myös PMS-oireiden taustalla?

Saksalaisen Tuebingen yliopiston tutkijat tutkivat naisten aivoja sen jälkeen, kun olivat antaneet näille annoksen insuliinia nenäsumutteena. Näin tutkijat selvittivät, mitä aivoissa tapahtuu, kun insuliinihormoni tai lumelääke kulkeutuu aivojen läpi, kertoo New York Post.

Aivojen toimintaa ja naisten käytöstä tarkkailtiin kahdessa eri kuukautiskierron vaiheessa: follikulaarivaiheessa ja luteaalivaiheessa.

Follikulaarivaiheen alussa tapahtuu kuukautisvuoto. Luteaalisessa vaiheessa tapahtuu ovulaatio.

Tuloksista käy ilmi, että aivot olivat herkempiä insuliinille follikulaarivaiheessa ja vähemmän reaktiivisia hormonille luteaalivaiheessa.

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? Juttu jatkuu videon alla.

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? 15:03
Seksimyytit-sarjan toisessa jaksossa murretaan ehkäisyyn liittyviä myyttejä ja tutustutaan erilaisiin luonnollisen ehkäisyn menetelmiin.

Aiemmat tutkimukset ovat saaneet selville, että kun insuliini saavuttaa aivot, voi se tehdä naisista vähemmän nälkäisiä, mutta alttiimpia napostelulle. Kun taas insuliiniresistenssin ajatellaan nostavan ruokahimoja.

Uudet tutkimustulokset voivat auttaa selittämään naisten kovempaa ruokahalua ja epäterveellisiä himoja kuukautiskierron toisen puolikkaan aikana.

Aivojen insuliinireaktiivisuus voi myös selittää PMS-mielialanvaihtelut, sillä insuliinin toiminta aivoissa voi vaikuttaa tunteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat