Tutkimus paljastaa, miten korona leviää perheen sisällä – näin estät uudet tartunnat perhepiirissä

Covid-19-tartunnan saaneet tartuttavat arviolta 17 prosenttia aikuisista perheenjäsenistään, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Luku on kuitenkin selvästi pienempi perheen lapsilla.

Kiinalaisten tulokset perustuvat runsaan sadan covid-19-koronavirustartunnan saaneen ja 400 perheenjäsenen seurantaan ja testituloksiin.

Tulosten perusteella yhden perheenjäsenen tartunta levisi myös muihin perheen aikuisiin 17 prosentissa tapauksista. Puolisoiden väliset tartunnat olivat vielä yleisempiä – niin kävi 28 prosentissa tapauksista.

Perheen lapset saivat tartuntoja huomattavasti harvemmin, sillä perheenjäseneltä tartunnan sai vain 4 prosenttia perheiden lapsista.

Estä koronan leviäminen perhepiirissä

Uusia tartuntoja ei havaittu lainkaan perheissä, joissa tartunnan saanut omaehtoisesti pyrki rajoittamaan muiden altistumista jäämällä kotikaranteeniin ja käyttämällä kotona kasvosuojainta ja muun muassa ruokailemalla erillään muista.

Kiinalaisten saamat luvut ovat suurempia kuin aikaisemmissa koronavirusepidemioissa ja myös jonkin verran suurempia kuin tavallisessa kausi-influenssassa. Influenssa tarttuu muihin perheenjäseniin noin 13 prosentissa tapauksista, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat