Mainos

Tutkimus: Olut lisää mahasyövän riskiä

Syöpäriskiä ei kohota itse alkoholi, vaan muut vahvojen oluiden sisältämät aineet. Toisen tutkimuksen mukaan mahasyöpäriskiä vähentää porkkanan, salaatin ja pinaatin syönti.

Olut kannattaisi ruotsalaistutkimuksen mukaan vaihtaa viiniin, jos haluaa välttyä mahasyövältä.

Kolmos- ja nelosoluen juominen vähintään kerran viikossa nostaa sairastumisriskin kaksinkertaiseksi, mutta muilla alkoholijuomilla ei ole vastaavaa vaikutusta.

- Tarvitaan varmasti lisää tutkimuksia vahvistamaan tuloksemme, mutta mielestäni tutkimus antaa tukea sille, että vahvojen oluttyyppien kulutus kannattaa pitää kohtuullisena, sanoo Karoliinisen instituutin tutkija Susanna Larsson Upsala Nya Tidning -lehdessä.

Oluen haitallisuus ei näyttäisi johtuvan alkoholista vaan muista aineista, kuten nitrosamiineista. Niitä esiintyy enemmän vahvoissa oluissa kuin ykkösoluessa.

Tutkimus tarkasteli noin 61 000 naista 15 vuoden ajan. Tulokset on julkaistu International Journal of Cancer -lehdessä.

Porkkana vähentää mahasyöpäriskiä

Toisen ruotsalaistutkimuksen mukaan porkkanan syönti näyttäisi puolestaan vähentävän reilusti mahasyövän riskiä. Myös salaatti ja pinaatti ehkäisevät mahasyöpää.

Kaksi annosta porkkanoita viikossa pienentää mahasyövän riskiä 57 prosenttia. Lehtimäisten kasvisten, kuten salaatin ja pinaatin syömisellä kolmesti viikossa riski vähenee 46 prosenttia.

Tutkimuksessa seurattiin yli 80 000 ruotsalaisen ruokatottumuksia vuosien ajan. Seuranta antoi viitteitä myös siitä, että vihannekset saattaisivat suojata vatsaa syövältä tehokkaammin kuin hedelmät.

Tutkimuksesta kertoo Svenska Dagbladet -lehtia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.