Tutkimus nimeää kaksi juomaa, jotka voivat pienentää diabeetikkojen kuolleisuutta – nauti useita kuppeja päivässä

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, keuhkosairaudet... Videolla kerrotaan, mitkä tekijät lisäävät riskiä sairastua niin sanottuihin perussairauksiin.

Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kahvin ja vihreän teen säännöllinen juominen voi pienentää diabeetikkojen kuolleisuutta.

Neljä kuppia vihreää teetä sekä kaksi kuppia kahvia päivässä ovat yhteydessä 63 prosenttia pienempään kuolleisuuteen ihmisillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta.

Tieteellisessä BMJ Open Diabetes Research & Care -julkaisussa ilmestyneet löydökset perustuvat yli 4900 japanilaisen diabeetikon viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien keski-ikä oli 66 vuotta.

Valtaosa diabeetikoista kuoli syöpään tai sydänsairauksiin

Osallistujat vastasivat tutkijoiden laatimaan kyselyyn, jossa selvitettiin vastaajien ruokavaliota sekä muita elämäntapoja, kuten liikuntaa, päihteiden käyttöä sekä nukkumista. Lisäksi osallistujien terveyttä kartoitettiin fyysisin mittarein. 

Valtaosa vastaajista kertoi juovansa teetä useamman kupin päivässä ja tämän lisäksi vähintään kupillisen kahvia.

Keskimäärin viiden vuoden seuranta-aikana 309 osallistujaa kuoli. Pääasialliset kuolinsyyt olivat syöpä sekä sydän- ja verisuonisairaudet. Verrattuna diabeetikoihin, jotka eivät juoneet kahvia tai teetä, molempia juomia käyttävät potilaat kuolivat harvemmin mihin tahansa syyhyn.

Vihreän teen ja kahvin runsaan kulutuksen havaittiin olevan suotuisinta diabeetikon eliniän kannalta.

Tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta vihreän teen ja kahvin juonnin sekä kuolleisuuden välillä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen analyysi, jossa juomat on yhdistetty pienempiin diabetesriskeihin.

Kahvin ja teen antioksidantit voivat pienentää diabetesriskejä

Vuonna 2006 ilmestynyt japanilaistutkimus totesi, että vihreän teen ja kahvin kulutus on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kahvin juomisen ja pienentyneen diabetesriskin yhteys on todistettu muissakin tutkimuksissa. Kahvin suojaava vaikutus havaitaan riippumatta liikunnan, lihavuuden tai alkoholin kulutuksen määrästä.

Kahvin juomisen on arveltu hyödyttävän lisäksi jo diabetekseen sairastuneita. Vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa säännöllinen kahvin juonti liittyi pienempään riskiin menehtyä runsaan kymmenen vuoden sisällä.

Ranskalaistutkijat ovat esittäneet, että ruokavalion sisältämät antioksidantit pienentävät ihmisen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tee ja kahvi sisältävät molemmat runsaasti antioksidantteja.

Laihduttaminen ja elämäntapamuutokset tärkein diabeteksen hoitomuoto

Kakkostyypin diabeteksen yleistyminen on maailmanlaajuinen terveysongelma. Kansainvälinen diabetesliitto IDF on arvioinut, että joka 11. aikuinen maailmassa on diabeetikko. Heistä 90 prosenttia sairastaa tyypin 2 diabetesta – noin puolet tietämättään.

Diabetekseen liittyy monia lisäsairauksia, jotka lyhentävät elinikää ja heikentävät elämänlaatua. Tavallisimpia diabeteksen lisäsairauksia ovat silmäsairaudet, munuaissairaudet, alaraaja-amputaatiot, aivohalvaukset sekä sydän- ja verisuonisairaudet.

Elämäntapamuutokset ovat tärkein tyypin 2 diabeteksen hoitomuoto. Jo maltillinen laihduttaminen sekä kohtuulliset muutokset ruokailu- ja liikuntatottumuksissa voivat parantaa hiljattain todetun diabeteksen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat