Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kahvin ja vihreän teen säännöllinen juominen voi pienentää diabeetikkojen kuolleisuutta.
Neljä kuppia vihreää teetä sekä kaksi kuppia kahvia päivässä ovat yhteydessä 63 prosenttia pienempään kuolleisuuteen ihmisillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta.
Tieteellisessä BMJ Open Diabetes Research & Care -julkaisussa ilmestyneet löydökset perustuvat yli 4900 japanilaisen diabeetikon viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien keski-ikä oli 66 vuotta.
Valtaosa diabeetikoista kuoli syöpään tai sydänsairauksiin
Osallistujat vastasivat tutkijoiden laatimaan kyselyyn, jossa selvitettiin vastaajien ruokavaliota sekä muita elämäntapoja, kuten liikuntaa, päihteiden käyttöä sekä nukkumista. Lisäksi osallistujien terveyttä kartoitettiin fyysisin mittarein.
Valtaosa vastaajista kertoi juovansa teetä useamman kupin päivässä ja tämän lisäksi vähintään kupillisen kahvia.
Keskimäärin viiden vuoden seuranta-aikana 309 osallistujaa kuoli. Pääasialliset kuolinsyyt olivat syöpä sekä sydän- ja verisuonisairaudet. Verrattuna diabeetikoihin, jotka eivät juoneet kahvia tai teetä, molempia juomia käyttävät potilaat kuolivat harvemmin mihin tahansa syyhyn.