Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä koskaan lämmitä kahvia tai teetä mikrossa – tässä syy

1:16Näin teet hitiksi noussutta dalgona-kahvia eli vatkattua kahvia
Julkaistu 06.08.2020 09:47

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Teen lämmittämiseen ei tulisi käyttää mikroa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimustuloksista raportoi Fox News. Sääntö pätee myös moniin muihin nesteisiin.

Videolla: Oletko jo testannut vatkattua kahvia eli dalgonaa? Katso, miten hittijuoma valmistuu!

Teen lämmittämiseenkin on nyt olemassa tutkitusti oikea ja väärä tapa. Kun lämmität vettä kattilassa liedellä, tapahtuu niin sanottua konvektiota eli lämmön siirtymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että kattilan pohjalla oleva vesi lämpenee ja sen ulkomuoto muuttuu vähemmän tiiviiksi, jolloin se pyrkii ylöspäin. Näin ollen viileämpi vesi paiuu alas kohti lämpimämpää vettä, ja samalla lämpenee. Tämä prosessi johtaa tyyydyttävän tasaisesti lämmenneeseen veteen, josta voi valmistaa kupillisen kuumaa teetä.

Mikrossa veden lämpeneminen ei kuitenkaan tapahdu samalla tavalla.Kiinan elektronisen tieteen ja tekniikan yliopiston tutkijat havaitsivat, että neste, joka on lähellä mikroon laitettavan kupin yläosaa, kuumenee paljon enemmän kuin pohjalla oleva neste. Tämä johtuu siitä, että koko astia lämpenee mikrossa, ei ainoastaan sen pohja. Loppujen lopuksi tee on päältä liian kuumaa juotavaksi ja pohjalta jopa epämiellyttävän viileää.Tutkimustuloksista raportoitiin AIP Advances -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan on olemassa tapa, jolla mikrossakin saa lämmitettyä kelvollista teetä, mutta valmistaminen on vaikeaa. Menetelmä vaatii astialta erityisia ominaisuuksia, kuten hopeisen reunuksen – ja kotona ei todellakaan kannata kokeilla metallin lämmittämistä mikrossa.

Pätee myös muihin nesteisiin: Älä uudelleenlämmitä kahvia mikrossa

Kiinalaisyliopiston tutkimustulokset pätevät teen lisäksi moneen muuhunkin nestemäiseen elintarvikkeeseen. Olet varmasti huomannut saman ilmiön lämmittäessäsi mikrossa esimerkiksi erilaisia keittoja. Monet myös lämmittävät mikrossa uudelleen kahvia, mutta sekään ei kannata. Kahviasiantuntija kertoi aiheesta aiemmin keväällä:

– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg sanoo.

Kahvin paahtuminen ikään kuin jatkuu uudelleenlämmittäessä ja uutat samalla makuja, joita et välttämättä haluaisi kahviisi.

Rosenbergilla on osuva vertaus aiheeseen liittyen:

– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.

Myös kiinteiden ainesten mikrolämmittämisessä on omat haasteensa. Kiinteille raaka-aineille on vaikeaa saada tasaista lämpöä mikrossa missään astiassa, sillä aineksille ei tapahdu nesteiden lailla lämmön siirtymistä.

Lue myös: Saako kahvia oikeasti ottaa keittimestä kesken valumisen? Pauligilta muistutetaan: Näin kahville pitäisi tehdä aina ennen kuin juot sitä

Lähde: Fox News

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaanAsiantuntijalta tärkeä muistutus – älä koskaan tee näin valmistaessasi teetä: "Saa juoman maistumaan yhtä pahalta kuin kaalivesi"Suomalaisten yleinen kahvivirhe yllätti tutkijatkin – tarjolla olisi simppeli ratkaisu: "Et ehkä tule ajatelleeksi"Kuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomioSaako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiTuttu valmistustapa kumottiin! Tee tulisi sittenkin valmistaa mikrossa
JuomatTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 26.10.09:43
    Ruokakauppa

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta