Teen lämmittämiseen ei tulisi käyttää mikroa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimustuloksista raportoi Fox News. Sääntö pätee myös moniin muihin nesteisiin.
Videolla: Oletko jo testannut vatkattua kahvia eli dalgonaa? Katso, miten hittijuoma valmistuu!
Teen lämmittämiseenkin on nyt olemassa tutkitusti oikea ja väärä tapa. Kun lämmität vettä kattilassa liedellä, tapahtuu niin sanottua konvektiota eli lämmön siirtymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että kattilan pohjalla oleva vesi lämpenee ja sen ulkomuoto muuttuu vähemmän tiiviiksi, jolloin se pyrkii ylöspäin. Näin ollen viileämpi vesi paiuu alas kohti lämpimämpää vettä, ja samalla lämpenee. Tämä prosessi johtaa tyyydyttävän tasaisesti lämmenneeseen veteen, josta voi valmistaa kupillisen kuumaa teetä.
Mikrossa veden lämpeneminen ei kuitenkaan tapahdu samalla tavalla.Kiinan elektronisen tieteen ja tekniikan yliopiston tutkijat havaitsivat, että neste, joka on lähellä mikroon laitettavan kupin yläosaa, kuumenee paljon enemmän kuin pohjalla oleva neste. Tämä johtuu siitä, että koko astia lämpenee mikrossa, ei ainoastaan sen pohja. Loppujen lopuksi tee on päältä liian kuumaa juotavaksi ja pohjalta jopa epämiellyttävän viileää.Tutkimustuloksista raportoitiin AIP Advances -julkaisussa.
Tutkijoiden mukaan on olemassa tapa, jolla mikrossakin saa lämmitettyä kelvollista teetä, mutta valmistaminen on vaikeaa. Menetelmä vaatii astialta erityisia ominaisuuksia, kuten hopeisen reunuksen – ja kotona ei todellakaan kannata kokeilla metallin lämmittämistä mikrossa.