Tutkimus: Näin kauan koronavirus selviää iholla – osoittautui influenssaa sinnikkäämmäksi

Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree"virukseen" 1:51
Käsidesi vai saippuavesi? MTV Uutisten kokeilu näyttää, mitä eroa on näillä kahdella pesumuodolla.

Japanilaiset tutkijat esittävät, että uusi koronavirus säilyy iholla yhdeksän tunnin ajan. Koronavirus näyttää olevan sitkeämpi kuin influenssavirus, mutta molemmat kuolevat nopeasti alkoholipohjaisen desinfiointiaineen käytön jälkeen.

Covid-19-tautia aiheuttava koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut esimerkiksi kättelee toista ihmistä käteensä yskäistyään.

Vielä on kuitenkin ollut epäselvää, kuinka kauan koronavirus säilyy iholla.

Kioton yliopiston tutkijat etsivät kysymykseen vastausta mallinnuksestaan, jossa he vertasivat SARS-CoV-2-viruksen ja influenssa A -viruksen selviytymistä ihmisiholla ja elottomilla pinnoilla. Clinical Infectious Diseases -tiedejulkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan koronavirus on influenssaa sinnikkäämpi.

Influenssavirus pärjäsi iholla vajaat kaksi tuntia, kun taas koronavirus selvisi iholla yhdeksän tunnin ajan.

Desinfiointiaine tappoi virukset 15 sekunnissa

Mallinnusta varten tutkijat sekoittivat koronavirusta ja influenssa A -virusta elatusaineeseen sekä ylähengitysteiden limaan. Sitten he arvioivat, miten hyvin virukset pystyvät säilymään ihmisiholla sekä muilla pinnoilla. Lisäksi tutkijat testasivat, miten ihon desinfiointi vaikuttaa viruksiin.

Sekä koronavirus että influenssavirus inaktivoituivat nopeammin iholla kuin elottomilla pinnoilla, kuten ruostumattomalla teräksellä ja muovilla. Koronavirus osoittautui influenssaa sinnikkäämmäksi. Se selvisi elottomilla pinnoilla keskimäärin 11 tuntia, kun taas influenssavirus vain puolitoista tuntia. Maaliskuussa julkaisussa tutkimuksessa koronaviruksen todettiin selviävän muovi- tai teräspinnalla jopa kolme päivää.

Mutta vaikka virusta löytyisi laboratoriomenetelmin pinnoilta päivien ajan, ei se tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä, muistuttaa THL. Koronavirusten rakenne on sellainen, etteivät ne säily tartuttavina pinnoilla pitkään. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei pidetä nykytiedon mukaan merkittävänä. Koronavirus voi kuitenkin tarttua pinnoilta, joille on hiljattain päässyt ihmisen hengitystie-eritteitä.

Nyt ilmestyneen tutkimuksen tehneet tieteilijät huomasivat lisäksi, että alkoholipohjainen desinfiointiaine tappoi molemmat taudinaiheuttajat 15 sekunnissa. Hyvä käsihygienia onkin tärkeä tapa estää koronaviruksen leviämistä.

Lue myös:

    Uusimmat