Yhdysvaltain tautikeskus varoittaa vanhempia: Tämä selittää suurimman osan vauvojen odottamattomista kuolemista

Vauvoja nukutetaan liikaa selällään? 8:08
Vauvojen selällään nukuttaminen on vähentänyt kätkytkuolemien määrää. Toisaalta se on tehnyt asentovinokalloisuudesta yleisempää. Lääkäri Henri Aarnivala puhui aiheesta Huomenta Suomessa syyskuussa 2017.

CDC varoittaa pienten lasten vanhempia vauvansänkyyn asetelluista peitoista, tyynyistä tai muista pehmeistä materiaaleista. Pehmeät vuodevaatteet liittyivät useisiin vauvojen odottamattomiin kuolemiin.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC varoittaa pienten lasten vanhempia vauvansänkyyn asetelluista peitoista, tyynyistä tai muista pehmeistä materiaaleista, kertoo Today.

Pediatrics-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nelikuisten ja tätä nuorempien vauvojen yleisin tukehtumisonnettomuuden syy ovat peitot, tyynyt, vauvansängyn pehmusteet, pehmolelut ja nukkumapaikat, jotka eivät ole vauvansänkyjä.

Pehmeät vuodevaatteet liittyivät 72 prosenttiin tapauksista

Tutkimusta varten analysoitiin vuosilta 2011–2017 yli 12 000 tapausta, joissa vauva oli kuollut odottamattomasti.

Pehmeät vuodevaatteet liittyivät jollain tapaa 72 prosenttiin odottamattomista kuolemantapauksista. 75 prosenttia tapauksista, joissa hengitystiet olivat menneet tukkoon, johtui pehmeistä vuodevaatteista.

Kaikista odottamattomista kuolemista 31 prosenttia oli määritelty tukehtumiseksi tai mahdolliseksi tukehtumiseksi. 41 prosenttia oli määritelty "selittämättömäksi", mutta niillä oli yhteys "vaarallisiin unenaikaisiin tekijöihin". Vain 1–2 prosentissa tapauksista vaarallisia unitekijöitä ei ollut mainittu.

Tutkimusta tehneen Sharyn Parksin mukaan vaaraa aiheuttivat myös muut kuin vauvalle tarkoitetut nukkumapaikat, kuten aikuisten sänky, lepotuoli tai sohva.

Vauvan sängyssä ei saa olla mitään ylimääräistä

Suomessakin Tukes muistuttaa, ettei vauvan sängyssä saa olla mitään ylimääräistä, oli kyseessä sitten pinnasänky tai perhepeti. Vauvan nukkumapaikkaan ei saa laittaa mitään, mikä estää vauvaa kääntymästä.

Tukehtumisvaaraa voivat aiheuttaa esimerkiksi pehmolelut, isot tai paksut peitot, makuupussit ja tyynyt. Vauva ei tarvitse tyynyä; lisäksi pieni vauva ei kykene siirtymään pois esimerkiksi tukehtumisvaaran aiheuttavan, hengittämistä haittaavan peiton läheltä. 

"Liian usein ajatellaan, että tämä keskustelu käydään lapsen synnyttyä"

Lastentautien apulaisprofessori Sunah Hwang ehdottaa, että vanhempien kanssa tulisi keskustella lapsen turvallisesta nukuttamisesta hyvissä ajoin ennen kuin lapsi syntyy.

– Perheiltä täytyy alkaa kysyä "mikä on nukkumissuunnitelmanne? Millaisia kehtoja tai leikkikehiä harkitsette?" Hwang kuvailee.

– Liian usein ajatellaan, että tämä keskustelu käydään lapsen synnyttyä. Siinä vaiheessa on liian myöhäistä.

Katso elintärkeä ohje! Näin elvytät vauvaa:

Lue myös:

    Uusimmat