Saitko koronan ennen rokotusta? Tutkimus: Näin pitkään veritulppariski on koholla

Miksi koronavirus altistaa veritulpille? 1:46
Videolla selitetään, miksi koronavirus altistaa veritulpille.

Yli 48 miljoonan britin aineistoon perustuva tutkimus esittää, että koronavirusinfektioon liittyvä veritulppariski on koholla vielä lähes vuosi sairastamisen jälkeen.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tiedetään liittyvän muita hengitystieinfektioita suurempi veritulppien riski, sillä korona aktivoi elimistön hyytymisjärjestelmää. Infektio voi lisäksi vaurioittaa verisuonten seinämiä, minkä takia veritulppariski saattaa pysyä koholla taudin selättämisen jälkeenkin.

Circulation-tiedelehdessä ilmestyneen uuden tutkimuksen mukaan koronaan sairastuneen riski sairastua valtimoveritulppaan on ensimmäisen viikon aikana lähes 22 kertaa suurempi kuin taudilta välttyneellä. Laskimoveritulpan kohdalla riski oli jopa 33 kertaa suurempi.

Veritulppien kehittymisen todennäköisyys laski nopeasti ensimmäisen viikon jälkeen. Riski oli kuitenkin hieman koholla vielä lähes vuosi infektion jälkeen.

Veritulpat olivat joka tapauksessa harvinaisia: 49 viikon kuluttua koronadiagnoosista potilaan riski sairastua valtimoveritulppaan oli 0,5 prosenttia ja laskimoveritulppaan 0,25 prosenttia tavallista korkeampi. Veritulppariski oli suurempi sairaalahoitoa vaatineilla henkilöillä.

Potilasaineisto kerättiin ajalta ennen koronarokotteita. Yhteensä 48 miljoonasta britistä reilut 1,4 miljoonaa oli sairastanut koronan. Tutkijat arvioivat infektion johtaneen tässä joukkiossa 10 500 ylimääräiseen veritulppaan liittyvään ongelmaan.

Veritulpan vakavuus vaihtelee – myös long covidin taustalla?

Veritulpan vakavuus riippuu sen koosta ja sijainnista. Yleensä tulppa ei uhkaa henkeä ja paranee tehokkaasti lääkkeillä, pahimmillaan hyytymä kulkeutuu keuhkoihin aiheuttaen hengenvaaran. Keuhkoveritulppa vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Pienten veritulppien on esitetty voivan vaikuttaa pitkittyneiden koronaoireiden eli niin sanotun long covidin taustalla. Teorian mukaan hellittämättömät pienet tukokset estävät veren virtausta sisäelimiin, mistä voi seurata joukko erilaisia oireita.

Kuinka vakava sairaus long covid on? Professori kertoo alla olevalla videolla.

Kuinka vakava sairaus long covid on? Professori kertoo:"Kirjo on laaja" 0:56
KATSO VIDEO: Neurologian professori Risto Roine kertoi Uutisaamussa tammikuussa, kuinka vakava tauti long covid on.

Lue myös:

    Uusimmat