Tutkimus: Konkurssiyritysten tilinpäätökset kaunisteltuja

Konkurssiin ajautuneiden yritysten velkojat saavat konkurssipesien veloista takaisin keskimäärin vain reilut kaksikymmentä prosenttia. Konkurssiyritysten tilinpäätösten mukaisista varoista velkojien jako-osuus on suunnilleen samaa luokkaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan konkurssipesien varat hupenevat tappiollisen toiminnan jatkamiseen sekä pesänhoitajien palkkioihin ja muihin konkurssikuluihin.

Suomen Asiakastiedon tutkimuksen mukaan konkurssiin ajautuneen yrityksen velkojat jäävät usein nuolemaan näppejään. Konkurssipesien veloista velkojat saavat takaisin keskimäärin 22 prosenttia. Yritysten tilinpäätösten mukaisista varoista velkojien jako-osuus on keskimäärin 21,9 prosenttia.

Tilinpäätökset todellisuutta kauniimpia

Tutkimuksen perusteella viimeisimmän tilinpäätöksen luvut eivät aina vastaa todellisuutta. Viimeisimmässä saatavilla olleessa tilinpäätöksessä usealla kriisiyrityksellä oli huomattavasti enemmän omaisuutta kuin ennen pesäluettelon laatimista ja velkojien osuuksien jakamista.
-Tähän ei tietääkseni aikaisemmin ole juurikaan kiinnitetty huomiota. Velkojien ja yhteiskunnan kannalta olisi kuitenkin edullista, että kriisiyrityksen tilinpäätöksestä kävisi ilmi yrityksen omaisuuden todellinen arvo nykyistä paremmin, apulaisprofessori Stefan Sundgren sanoo.

Hänen mukaansa eroa voi selittää muun muassa se, että yrityksen varoista on konkurssissa vaikea saada sellaista hintaa kuin tilinpäätöksen perusteella voisi odottaa. Ostajia on usein vain muutamia, Sundgren huomauttaa.

Velkakierre-tutkimuksen mukaan viimeisen tilinpäätöksen ja konkurssin välisenä aikana useiden yritysten varoista katoaa huomattava osa. Joka toisessa tutkitussa yrityksessä varoista katosi yli 30 prosenttia. Konkurssipesän varoista keskimäärin puolet jäi jako-osuuksina velkojille.

Sundgren tutki velkojien jako-osuuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä 117 eri aloilla toimivan yrityksen avulla. Yritykset olivat menneet konkurssiin vuosina 1990-1994 ja niiden velat ylittivät viisi miljoonaa markkaa eli yritykset olivat suurempia kuin konkurssiyritykset keskimäärin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat