Tutkimus: Internetin törkeimmät meemit tulevat pääasiassa kahdelta sivustolta

Suurin osa meemeistä ilmaantuu ensin kahdella sivustolla ja ne leviävät sieltä eteenpäin. Samalla näillä sivustoilla esiintyy myös kaikkein rasistisimmat ja vihaa tihkuvimmat meemit.

Pääkuvan video

Mitä sosiaalisessa mediassa saa sanoa?

Tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan mitata sitä, miten meemit syntyvät ja leviävät internetissä. Netin pimeimpiä nurkkia tahkonneet eivät tosin ylläty University College London -yliopiston saamista tuloksista: törkeimmät, mutta parhaiten leviävät meemit jaetaan ensimmäisinä r/the_donald -sivulla ja 4chan-sivuston /pol/ -foorumilla.

Tutkijat kertoivat käyneensä läpi monipuolisesti erilaisia meemien ekosysteemejä, mutta painottaen valtavirran ulkopuolisia ja potentiaalisesti myös vaarallisia yhteisöjä.

Tutkimuksen tekijät pohtivatkin, että heidän tutkimuksensa teki pohjatyötä tulevaisuuden kulttuuriantropologiaa varten, kun otetaan huomioon, miten verkosta löytyvä sisältö vaikuttaa maailman tapahtumiin nykypäivänä. Lisäksi tutkimustulokset auttavat ehkäisemään haitallisten aatteiden leviämistä netissä.

Algoritmit avuksi

Tutkijat kokosivat yli 100 miljoonan kuvan tietokannan meemeistään tunnetuista nettiyhteisöistä. Näihin lukeutuivat muun muassa Reddit, Twitter, 4chan ja KnowYourMeme.com.

Tutkijat käyttivät kuvien tunnistamiseen erikoistuneita algoritmeja samankaltaisten meemien niputtamiseen eri yhteisöistä. Näin he saattoivat seurata, miten niiden säännönmukaisuudet kehittyivät ajan myötä.

Tarkoituksena ei ollut selvittää kuka tarkalleen oli luonut yksittäisen meemin, vaan missä ne ensimmäisen kerran jaettiin julkisesti. Monet meemit kiertävätkin ensiksi suljetuissa chateissa ennen kuin ne leviävät suosituille keskustelupalstoille.

Eniten meemejä löytyi /pol/ -foorumilta, mutta the_donald -sivu sai meemit leviämään oman yhteisönsä ulkopuolelle parhaiten. Reddit ja Twitter oli vilkkain kanava hauskojen meemien leviämiseen, mutta /pol/ ja Gab taas sisälsivät eniten rasistisia ja poliittisia taka-ajatuksia sisältäneitä meemejä.

Tutkijat pohtivat nyt, voisiko heidän käyttämänsä algoritmi auttaa sosiaalisen median palveluita tunnistamaan törkeimmät ja vihapuhetta sisältävät meemit pois automaattisesti.


Lähde: Motherboard

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja