Mainos

Tutkimus: Hoitotakuu ei ole lyhentänyt odotusaikoja

Suurimmassa osassa maata odotusajat sairaalahoitoon eivät ole lyhentyneet viimeisen viiden vuoden aikana hoitotakuulaista huolimatta.

Tämä selviää Itä-Suomen yliopiston vuosittaisista kymmenien kuntien otannoista.

Vaikka potilasjonot itsessään ovat monin paikoin supistuneet, erikoissairaanhoitoon pääsemisen odotusaika on voinut jopa pidentyä. Yliopiston professoreiden mukaan hoitotakuulakia myös kierretään jättämällä osa potilaista jonojen ulkopuolelle.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa hoito saa kehuja.

– Lääkäri sanoi, että jono on kolme kuukautta, mutta yllätys yllätys, minä pääsin kahdessa kuukaudessa, iloitsee Marketta Haapasalo.

Vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan lahtelaisten odotusajat lähetteestä sairaalahoitoon ovat kuitenkin pidentyneet viidessä vuodessa selvästi.

Kolmesta kuuteen kuukauteen odottaneiden määrä on kasvanut liki kolmanneksella. Tutkijaryhmä on selvittänyt vuosittain vähintään 20 kunnan tilanteen ympäri Suomea ja toteaa nyt, että keskimääräiset odotusajat eivät ole muuttuneet mihinkään viimeisen viiden vuoden aikana.

– Kuuden kuukauden hoitotakuu on sen kaltainen, että sitä ei hevin Euroopasta muualta löydy. Kun potilas menee ensimmäisen kerran perusterveydenhuoltoon valittamaan vaivaansa, saattaa mennä huimasti paljon yli puolen vuoden, kun hän lopulta hoitoa saa, sanoo lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Hoitotakuuta voi myös kiertää.

– Selväähän se on, että jos jonoon asettaminen on se, mitä monitoroidaan, niin jonoon asettamista voidaan säädellä, toteaa puolestaan terveystieteiden professori Ilkka Vohlonen Itä-Suomen yliopistosta.

(MTV3)

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 27.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.