Tutkimus: Helppo kikka saa lapset syömään enemmän vihanneksia

Vain 14 prosentilla suomalaisista leikki-ikäisistä on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu 2:15
Katso video: Näin harva lapsi syö riittävän terveellistä ja monipuolista ruokaa.

Hymyilevän aikuisen positiivinen esimerkki voi kannustaa lapsia syömään enemmän vihanneksia, tuore tutkimus osoittaa. Havainto saattaa auttaa vanhempia parantamaan lastensa ruokavalioita.

Tutkimukseen osallistui hieman yli sata 4–6-vuotiasta lasta, joille näytettiin yksi video kolmesta. Ensimmäisessä videossa hymyilevä aikuinen söi raakaa parsakaalia, toisessa aikuisen ilme oli neutraali ja kolmas ei liittynyt ruokaan tai syömiseen.

Tulosten perusteella hymyilevän parsansyöjän nähneet lapset maistoivat parsakaalia useampia kertoja ja söivät sitä kaksi kertaa enemmän kuin lapset, jotka olivat nähneet kolmannen verrokkivideon. Aikuisen esimerkki ei kuitenkaan vaikuttanut siihen, kuinka todennäköisesti lapset maistoivat parsakaalia.

Aikuisen esimerkki vaikuttaa lapseen

Havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat aikuisen positiivisen esimerkin lisäävän lasten vihannesten syömistä. Vielä ei tosin tiedetä, onko vaikutus pitkäaikainen.

Suurin osa tutkimuksen lapsista ei ollut maistanut parsakaalia ennen tutkimusta.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Appetite-lehdessä.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Onko lapsesi välipala terveysriski? Katso videolta, paljonko suositut vaihtoehdot sisältävät sokeria.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat