Hikoileminen ei ole nautinnollista, joten useimmat meistä hyödyntävätkin erilaisia deodorantteja ja antiperspirantteja sen estämiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan deodorantit saattavat kuitenkin olla haitallisempia kuin uskoisikaan.
Ihmisellä on keskimäärin 2,6 miljoonaa hikirauhasta. Hikirauhasen tärkein tehtävä on osallistua lämmönsäätelyyn sekä erittää ulos elimistön kuona-aineita. Useimmat meistä kuitenkin yrittävät vähentää hikoilua muun muassa deodoranttien ja antiperspiranttien avulla.
Hikoilun hillitsemistä ei kuitenkaan kannata vielä äärimmilleen, koska muutoin kehon lämpötila saattaa nousta liian korkeaksi tai keho ei pääse eroon haitallisista kuona-aineista. Antiperspirantit ja deodorantit muokkaavat kehon viestejä. Keho nimittäin viestii tuoksujen avulla muun muassa stressistä, sairauksista tai kiihottumisesta.
Kuinka antiperspirantit ja deodorantit toimivat?
Antiperspirantit ehkäisevät hikoilua niin, että ne liukenevat hikeen ja muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen. Deodorantit puolestaan taas eivät varsinaisesti estä hikoilua, mutta ne tappavat bakteereita ja peittävät kainalon hajut tuoksulla.
Saunomisesta apukeino
Hikoilun avulla pääsemme eroon haitallisista kuona-aineista, joten kannattaa suosiolla hikoilla kuntosalilla, lenkkipolulla tai saunassa. Antiperspiranttien käyttö heikentää kuitenkin hikoilua ja samalla myös näiden haitallisten kuona-aineiden poistumista kehosta.
Hajuhaitta pahenee
Erään tuoreen tutkimuksen mukaan antiperspiranttien käyttäminen saattaa jopa lisätä hajuhaittoja. Hikihän itsessään ei nimittäin haise lainkaan, mutta kainalon bakteerit hyödyntävät hikeä ja saavat aikaan hajua.
Näyttelijä Cameron Diaz paljasti viime vuonna, että hän ei ole käyttänyt antiperspirantteja 20 vuoteen. Näyttelijätär kertoi, että säästyy hajuhaitoilta juuri sen takia ettei käytä kyseisiä tuotteita ja tämän lisäksi hän ajaa kainalokarvansa säännöllisesti.
Pitkäkestoinen käyttö lisää bakteereja
Archives of Dermatological Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan antiperspirantit lisäävät bakteereja, jotka aiheuttavat epämiellyttävää hajua. Pitkäkestoinen antiperspiranttien käyttö muuttaa ihmisen luonnollista tuoksua erilaiseksi.
Pieniä ja suuria hikirauhasia
Suurin osa kehossa olevista hikirauhasista ovat hajuttomia pieniä hikirauhasia. Kehossamme on kuitenkin myös suuria hikirauhasia muun muassa kasvoissa, kainaloissa ja sukuelinten ympärillä. Suuret hikirauhaset eivät eritä varsinaisesti hikeä, vaan voimakastuoksuista eritettä. Suuret hikirauhaset joutuvat kovalle erityisesti stressaavissa tilanteissa tai kun olemme kiihottuneita.
Tuoksuilla viestitään
Suuret hikirauhaset muovaantuvat paljon erityisesti murrosiässä. Niillä on suuri rooli muun muassa seksuaalisten viestien välittämisestä tuoksujen avulla. Stressistä aiheutuva hikoilu on myös tapa viestiä muille hädästä tai pelosta aivan sanattomasti.
Hikoilu kielii taudeista
Liiallinen hikoilu saattaa myös viestiä esimerkiksi diabeteksesta ja sydänsairauksista.
Lue myös: Pettikö deodorantti? Kokeile tätä ja ylläty!
Tiesitko tätä deodorantista? Väitteitä vastustuskyvyn kehittymisestä
Lähde: Daily Mail