Tutkimukset säikäyttivät amerikkalaiset – kiistellyn makeutusaineen kulutus laski roimasti

Amerikkalaisten maissisiirapin kulutus laski ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1997.

Tutkimuksissa tuomitun ja makeutusaineena käytetyn maissisiirapin kulutus on laskenut Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 1997. Maissisiirapin kulutus väheni vuodesta 2007 jopa 16 prosentilla.

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan maissisiirapin kulutus lähti laskuun viime vuosina tulleiden uusien tutkimustietojen myötä. Useissa tutkimuksissa maissisiirappi tyrmättiin epäterveelliseksi. Etelä-Kalifornian sekä Oxfordin yliopistojen tutkijat paljastivat muun muassa taannoin yhteyden eri maiden diabetesesiintyvyyden sekä maissisiirapin kulutuksen välillä.

Yhdysvaltain maatalousministeriöstä kuitenkin muistutetaan, että samaan aikaan tavallisen sokerin kulutus on lisääntynyt lähes 9 prosentilla vuodesta 2007 vuoteen 2011.

Maissisiirapilla makeutetaan elintarvikkeita

Maissisiirappia käytetään Yhdysvalloissa laajalti sakkaroosin sijaan makeuttajana esimerkiksi virvoitusjuomissa, makeisissa, valmisruoissa sekä vauvansoseissa. Suomalaiset saavat maissisiirappinsa lähinnä tuontituotteista.

Tavallinen sokerikin pitää sisällään fruktoosia ja glukoosia, mutta maissisiirapissa fruktoosin määrä on huomattavasti korkeampi. Korkea fruktoosipitoisuus tekee maissisiirapista makeampaa ja helpommin käsiteltävää elintarviketeollisuudessa. Juuri fruktoosipitoisuuden vuoksi maissisiirappi on tutkijoiden mukaan tavallista sokeria haitallisempaa ihmisten terveydelle.

Lähde: Bloomberg

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat