Hyttynen on todellinen tappaja: Inisevän pirulaisen levittämät taudit tappavat enemmän ihmisiä yhdessä päivässä kuin hait sadassa vuodessa!

Hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä 0:50
Hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä, katso video!

Hyttystä ei turhaan sanota maailman vaarallisimmaksi hyönteiseksi. Ne tappavat ihmisiä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi merien kauhu, hai. 

Vaikka hyttysen voisi kuvitella olevan vain lämpimien ja kosteiden kesäiltojen pieni riesa, tuo inisevä pirulainen on globaalilla tasolla todellinen terveysuhka.

Konkreettisen esimerkin tästä tarjoilee Microsoft-ohjelmistoyhtiön perustaja Bill Gates, joka havainnollisti hyttysten aiheuttamaa tuhoa Twitterissä viime vuonna maailman hyttyspäivänä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Vihaan hyttysiä. Sairaudet, joita ne levittävät, tappavat puoli miljoonaa ihmistä joka vuosi. Itse asiassa hyttyset tappavat ihmisiä enemmän päivässä kuin hait tappavat sadassa vuodessa, Gates tviittasi. 

Ilmastonmuutos pahentaa ongelmaa

Anopheles-hyttyslajin levittämän malarian lisäksi hyttyset levittävät denguekuumetta, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tavataan vuosittain noin 100 miljoonaa tapausta.

Tiesitkö?

Maailman hyttyspäivää vietetään vuosittain elokuun 20. päivä. Tuolloin tehdään kunniaa brittiprofessori Ronald Rossille, joka selvitti vuonna 1897, että hyttyset tartuttavat malariaa ihmisestä toiseen.

Herra palkittiin Nobelin fysiologian ja lääketieteen palkinnolla vuonna 1902.  

Toisin kuin malariassa, denguekuumeviruksen merkittävin levittäjä on hyttyslaji Aedes aegypti, joka on sopeutunut hyvin trooppiseen kaupunkiympäristöön. Samainen hyttyslaji myös zikavirusta. THL:n mukaan taudinkantaja voi tartuttaa viruksen toiseen ihmiseen esimerkiksi seksin välityksellä.

Tänä vuonna julkaistun raportin mukaan ilmastonmuutos ja siten ilmaston lämpeneminen pahentavat ongelmaa, kun hyttyslajeille edulliset, lämpimät ja kosteat, elinolosuhteet yleistyvät. 

Lue myös:

    Uusimmat