Tutkijat testasivat, pelastaako koira omistajan hädästä ilman koulutusta – tämä oli tulos

Miksi koira ulvoo? 2:15
Tiedätkö, miksi koira ulvoo? Katso vastaus videolta.

Koiraa kutsutaan ihmisen parhaaksi ystäväksi, ja hädässähän ystävä tunnetaan. Yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että moni koira yrittää ilman koulutustakin auttaa hätään joutunutta omistajaansa, kunhan vain tietäisi, miten.

Moni koiranomistaja odottaa, että hädän hetkellä lemmikki yrittäisi pelastaa ihmisen – vähän kuin televisiosta tutut koirat Lassie ja Bolt.

Mutta onko uskomuksella mitään todellisuusperää? Arizonan osavaltionyliopiston tutkijat päättivät testata myytin paikkansapitävyyttä kokeessaan. Tutkijoiden järjestämässä testissä arvioitiin 60 lemmikkikoiran taipumusta omistajansa pelastamiseen ilman kouluttamista.

PLOS ONE -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen valossa vaikuttaa siltä, että koirat todella välittävät omistajistaan ja yrittävät hädän tullen pelastaa heidät ilman siihen kouluttamista. Jos pelastusyritys epäonnistuu, koirat järkyttyvät. Epäonnistumisen syy ei vaikuta olevan haluttomuus auttaa omistajaa vaan yksinkertaisesti se, ettei koira ymmärrä, miten sen tekisi.

Näin tutkimus tehtiin

Pääkokeessa jokaisen koiran omistaja pistettiin isoon laatikoon, joka oli suljettu niin kevyellä ovella, että eläin kykenisi siirtämään sen sivuun. Omistajat ilmoittivat hädästään huutamalla ”apua” tai ”auta minua” mahdollisimman aidonoloisesti. Omistajat eivät saaneet kutsua koiraansa nimellä, sillä se olisi voinut rohkaista koiraa toimimaan tottelevaisuutensa eikä omistajansa hyvinvoinnin vuoksi.

Noin kolmannes koirista onnistui pelastamaan omistajansa. Luku ei välttämättä kuulostaa järin vakuuttavalta, mutta tutkijat huomauttavat, että asiassa on kaksi muuttujaa. Yksi on koirien halu auttaa omistajaansa ja toinen lemmikin kyky ymmärtää tarvitun avun luonne. Kaikki koirat eivät yksinkertaisesti tajunneet, miten laatikko avataan.

– Suurin osa koirista haluaa pelastaa sinut, mutta ne eivät tiedä, miten, tutkimusta tehnyt Joshua Van Bourg sanoo Arizonan osavaltionyliopiston tiedotteessa.

Kontrollikokeessa tutkijat pudottivat samaisen laatikon sisään ruokaa. Myös tuolloin kolmannes koirista avasi laatikon oven. Koirilla oli siis suunnilleen yhtä paljon motivaatiota etsiä tapa avata laatikko, oli sen sisällä sitten ihminen tai välipala. Ruokatehtävässä koirilla kuitenkin oli jo kokemusta laatikon avaamisesta, mikä saattoi vaikuttaa tulokseen.

Toisessa kontrollikokeessa omistaja luki laatikon sisällä rauhallisesti. Tilanteessa noin neljännes koirista avasi laatikon. Koirat siis vaikuttivat erottavan, milloin omistaja oli ahdistunut tai rauhallinen.

Koeasetelmia verratessaan tutkijat huomasivat, että laatikkoon suljettujen omistajien pyytäessä apua koirat stressaantuivat, mikä ilmeni vinkumisena ja haukkumisena. Tutkijoiden mukaan tämä on todiste koirien osoittamasta empatiasta ja siitä, että omistajan tunteet siirtyvän koiraan.

Muistatko nämä urheat koirat?

Sankarikoirat Lassie ja Bolt ovat satuhahmoja, mutta löytyy urhoollisia karvaturreja tosielämästäkin.

Muistatko vielä kaksi pikkukoiraa, jotka pelastivat australialaisen naisen raiskaukselta hautausmaalla? Uudessa-Seelannissa koira pelasti auto-onnettomuuteen joutuneen omistajansa pysymällä ihmisen vieressä kolme päivää ja haukkumalla viimein paikalle sattuneelta ohikulkijalta apua. Lisäksi moni koira on pelastanut omistajansa tulipalolta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat