Tutkijat: Tämä ainesosa siemennesteestä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Tutkijat ovat löytäneet ennen tuntemattoman siemennesteen ainesosan, jolla epäillään olevan vaikutusta naisen hedelmällisyyteen.

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa esitetty tutkimus paljastaa, että siemennesteen tietyllä ainesosalla voi olla vaikutusta naisen hedelmällisyyteen.

Osa nisäkkäistä, kuten ihminen, ovuloivat säännöllisin väliajoin, osa taas ovuloi yhdynnän seurauksena. Tutkijat ovatkin olleet kiinnostuneita, mikä ainesosa siemennesteessä saa nisäkkäät ovuloimaan. Nyt tutkijat ovat saaneet kyseisen ainesosan selville.

Ennen tuntematon siemennesteen ainesosa on NGF, joka tunnetaan myös hermosolujen kasvutekijänä. Ainesosaa löytyy kaikkien tunnettujen nisäkkäiden siemennesteestä ja se näyttää vaikuttavan samalla tavalla lajista riippumatta. Ihmistä NFG ei toki saa ovuloimaan, jos ei ole sen aika, mutta se näyttää vaikuttavan munarakkuloiden kypsymiseen sekä keltarauhasen kehittymiseen ja toimintaan. Näyttää myös siltä, että nainen voi jäädä hedelmättömäksi, mikäli mies ei eritä riittävästi NFG:ää tai naisen solut eivät reagoi siihen.

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja