Tutkijat löysivät yhteyden endometrioosin ja varhaisen menopaussin välillä

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa?

Varhain eli alle 45-vuotiaana alkava menopaussi näyttäisi olevan yleisempi naisilla, jotka potevat endometrioosia. Tämä voi myös vähentää naisten hedelmällisiä vuosia.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa yli 100 000 keskimäärin 35-vuotiasta naista seurattiin vuosista 1989–2015 vuoteen 2017. Naisista 3 900:lla oli laparoskopialla varmistettu endometrioosi ja 2 500:n menopaussi eli vaihdevuodet alkoivat alle 45-vuotiaana.

Endometrioosipotilaiden menopaussi alkoi alle 45-vuotiaana noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin muiden naisten, tulokset osoittivat. Riski oli vielä suurempi naisilla, jotka eivät olleet synnyttäneet tai käyttäneet hormonaalista ehkäisyä. Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksia mahdollisesti sekoittavia taustamuuttujia.

Endometrioosin ja menopaussin yhteyksiä ei ole juurikaan tutkittu tätä ennen, joten tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Havainnot silti viittaavat vahvasti siihen, että endometrioosia potevien naisten menopaussi alkaa alle 45-vuotiaana todennäköisemmin kuin muiden naisten. Yhteydet saattavat selittyä esimerkiksi endometrioosiin liittyvällä tulehduksella tai yhteisillä riskitekijöillä.

Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvosirottuma. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion, alavatsakipuja, vuotohäiriöitä ja mm. yhdyntäkipua. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Menopaussilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten menopaussi alkaa keskimäärin 51 vuoden iässä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat