Onko kuukausittainen vuoto tarpeellinen? Neljä roskiin joutavaa harhaluuloa endometrioosista: "Yhä törmää liian usein käsitykseen, että..."
Lähes jokainen nainen kokee elämänsä aikana kuukautiskipuja. Jos särkylääke ei auta kipuihin, kannattaa niiden syytä lähteä selvittämään gynekologin vastaanotolle. Yksi mahdollinen syy kuukautisiin liittyville kivuille on endometrioosi.
Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen sairaus, jota esiintyy arviolta noin kymmenellä prosentilla naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.
Sairauden perussyytä ei täysin tunneta. Perimällä on huomattava merkitys endometrioosin synnyssä: mikäli äidillä tai sisarella on endometrioosi, on tautiriski 6–9-kertainen.
Endometrioosin oireet riippuvat osittain taudin sijainnista. Se voi olla hyvin vähäoireinen tai aiheuttaa monenkirjavia kipuoireita.
– Tyypillinen endometrioosikipu alkaa 1–2 päivää ennen kuukautisvuodon alkamista. Kuukautiskivun lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa vatsakipua myös muulloin kuin kuukautisten aikana sekä yhdyntä-, virtsaamis-, ulostamis- ja tärinäkipua, Terveystalon gynekologian ylilääkäri Anna-Mari Heikkinen sanoo tiedotteessa.
Myös vuotohäiriöt ovat mahdollisia. Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta.
Endometrioosin hoidossa pyritään kivuttomuuteen
Endometrioosin hoidossa pyritään usein vuodottomuuteen esimerkiksi ehkäisypillereillä, jolloin endometrioosipesäkkeiden ärtyminen vuodon aikana vältetään ja kipu estyy.
Leikkaushoidolla voidaan poistaa syviä pesäkkeitä. Pelkästään kohdussa sijaitsevat pesäkkeet voidaan hoitaa kohdun poistolla.
Heikkinen peräänkuuluttaa vanhempia reagoimaan ahkerammin tytärten poikkeuksellisen kivuliaisiin kuukautisiin. Ennakointi on endometrioosin hoidossa tärkeää.
– Yhä törmää liian usein käsitykseen, että yhdistelmäehkäisypillerien aloittaminen nuorena olisi haitallista, ja tämän vuoksi nuorille tytöille syötetään sen sijaan suuria määriä kipulääkkeitä. Hormoniehkäisy on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa endometrioosista johtuvaa kipua ja hillitä tautia, Heikkinen sanoo.
Nämä neljä harhaluuloa endometrioosista joutavat romukoppaan:
1. Nuorena aloitettu hormonihoito on elimistölle vahingollinen.
Tutkimusten perusteella nuorena aloitetusta hormonihoidosta ei ole haittaa. Sen sijaan hoitamaton endometrioosi aiheuttaa elämää häiritsevää kipua ja nostaa lapsettomuusriskiä.
2. Kivut kuuluvat naisen elämään.
Elämänlaatua madaltavat kivut eivät koskaan ole osa normaalia elämää, vaan niiden syy pitää tutkia.
3. Joka kuukausi tuleva vuoto on tarpeellinen ja "puhdistaa" elimistön.
Kuukautisvuodon tulemista voi turvallisesti säädellä hormoniehkäisyllä. Jos vuoto ja kivut pysyvät poissa, ei pilleritauoilla kannata vuotoa aiheuttaa. Vuodon pois jääminen lääkityksen aikana ei aiheuta lapsettomuutta eikä muutakaan vahinkoa elimistölle.
4. Kohdun poisto parantaa endometrioosioireet.
Kohdun poisto auttaa oireisiin vain silloin, jos endometrioosipesäkkeitä on kohdussa. Jos pesäkkeitä on kohdun ulkopuolellakin, oman hormonikierron mukana tuleva kipu jatkuu, vaikka kuukautisvuoto loppuisikin kohdun poistoon.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto
Uusimmat
-
08:40
Ruisrockissa voit istahtaa huolituolille avautumaan – musiikkitapahtumat puuttuvat entistä tarkemmin häirintään ja syrjintään
-
08:32
Reetta Hurske paineli voittoon loistoajalla Ranskassa
-
08:30
Pääsevätkö supertähdet takaisin rapakon taakse? Uhkakuvat NHL:n yllä ovat todellisia
-
08:29
Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tätä et kenties "taudista" tiennyt
-
08:03
Sisäpiirilähde: kuningatar Elisabet jumaloi prinssi Harrya
-
08:02
Mercedes hämmästeli Valtteri Bottaksen menoa – "Mikä vuosi nyt on"
-
07:57
Suomessa syntynyt olympiamitalisti sai mystisiä piikkejä Venäjällä – oli aiemmin joutunut sairaalaan: "Hän ei voi hyvin"
-
07:56
Automiitti päättyikin ajokorttien hyllyttämiseen Turun seudulla – poliisi mittasi räikeitä ylinopeuksia
-
07:30
Suomessa suosittu laji kasvaa räjähdysmäistä vauhtia – huipuille maksetaan jo poskettomia summia
-
07:15
Kuinka pian palanut iho palautuu entiselleen? Pahimmillaan kauaskantoisia seurauksia
-
07:05
Näin pahalta se näytti – Stanley Cup -sankarilta karu paljastus mestaruuden ratkettua
-
06:59
Lapsuudenystävä ja isäpuoli murhasivat 19-vuotiaan Villen – näin nuorukaisen isä löysi keinon lakata vihaamasta murhaajia
-
06:30
F1-lähtöjärjestys: Max Verstappenin ympärillä pyörii iso kysymys – Valtteri Bottaksella syytä toiveikkuuteen
-
06:26
Ismo Leikola kertoo pahimman pelkonsa muutossa Yhdysvaltoihin – "Onneksi ei ole tarvinnut"
-
05:53
Sekä Ukraina että Venäjä väittävät hallitsevansa Lysytshanskia – MTV seuraa sotaa
-
05:14
Uzbekistan julisti hätätilan protestien vuoksi
-
05:06
Sierra Leone pyrkii laillistamaan abortin – nykylaki vuodelta 1861
-
05:00
Bloomberg: Maailman 500 rikkaimman varallisuus on laskenut alkuvuonna jopa 1,4 biljoonalla dollarilla – tutut nimet jatkavat listan kärjessä
-
04:47
Maasto on Suomessa vaarallisen kuivaa – "Tarvitsee kunnon sateita"
-
23:57
Toinen raide auki Parkanon ja Seinäjoen välillä, junaliikenne jatkuu
-
Lataa lisää