Onko kuukausittainen vuoto tarpeellinen? Neljä roskiin joutavaa harhaluuloa endometrioosista: "Yhä törmää liian usein käsitykseen, että..."

Pitäisikö naisen tutkia omaa alapäätään peilillä ja onko se ylipäätään tarpeen? Gynekologi:"Kyllä naistenkin pitäisi ihailla itseään" 1:10
Pitäisikö naisen tutkia omaa alapäätään peilillä ja onko se ylipäätään tarpeen? Gynekologi vastaa.

Lähes jokainen nainen kokee elämänsä aikana kuukautiskipuja. Jos särkylääke ei auta kipuihin, kannattaa niiden syytä lähteä selvittämään gynekologin vastaanotolle. Yksi mahdollinen syy kuukautisiin liittyville kivuille on endometrioosi.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen sairaus, jota esiintyy arviolta noin kymmenellä prosentilla naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.

Sairauden perussyytä ei täysin tunneta. Perimällä on huomattava merkitys endometrioosin synnyssä: mikäli äidillä tai sisarella on endometrioosi, on tautiriski 6–9-kertainen.

Endometrioosin oireet riippuvat osittain taudin sijainnista. Se voi olla hyvin vähäoireinen tai aiheuttaa monenkirjavia kipuoireita.

– Tyypillinen endometrioosikipu alkaa 1–2 päivää ennen kuukautisvuodon alkamista. Kuukautiskivun lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa vatsakipua myös muulloin kuin kuukautisten aikana sekä yhdyntä-, virtsaamis-, ulostamis- ja tärinäkipua, Terveystalon gynekologian ylilääkäri Anna-Mari Heikkinen sanoo tiedotteessa.

Myös vuotohäiriöt ovat mahdollisia. Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Endometrioosin hoidossa pyritään kivuttomuuteen

Endometrioosin hoidossa pyritään usein vuodottomuuteen esimerkiksi ehkäisypillereillä, jolloin endometrioosipesäkkeiden ärtyminen vuodon aikana vältetään ja kipu estyy.

Leikkaushoidolla voidaan poistaa syviä pesäkkeitä. Pelkästään kohdussa sijaitsevat pesäkkeet voidaan hoitaa kohdun poistolla.

Heikkinen peräänkuuluttaa vanhempia reagoimaan ahkerammin tytärten poikkeuksellisen kivuliaisiin kuukautisiin. Ennakointi on endometrioosin hoidossa tärkeää.

– Yhä törmää liian usein käsitykseen, että yhdistelmäehkäisypillerien aloittaminen nuorena olisi haitallista, ja tämän vuoksi nuorille tytöille syötetään sen sijaan suuria määriä kipulääkkeitä. Hormoniehkäisy on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa endometrioosista johtuvaa kipua ja hillitä tautia, Heikkinen sanoo.

Nämä neljä harhaluuloa endometrioosista joutavat romukoppaan:

1. Nuorena aloitettu hormonihoito on elimistölle vahingollinen.

Tutkimusten perusteella nuorena aloitetusta hormonihoidosta ei ole haittaa. Sen sijaan hoitamaton endometrioosi aiheuttaa elämää häiritsevää kipua ja nostaa lapsettomuusriskiä.

2. Kivut kuuluvat naisen elämään.

Elämänlaatua madaltavat kivut eivät koskaan ole osa normaalia elämää, vaan niiden syy pitää tutkia.

3. Joka kuukausi tuleva vuoto on tarpeellinen ja "puhdistaa" elimistön.

Kuukautisvuodon tulemista voi turvallisesti säädellä hormoniehkäisyllä. Jos vuoto ja kivut pysyvät poissa, ei pilleritauoilla kannata vuotoa aiheuttaa. Vuodon pois jääminen lääkityksen aikana ei aiheuta lapsettomuutta eikä muutakaan vahinkoa elimistölle.

4. Kohdun poisto parantaa endometrioosioireet.

Kohdun poisto auttaa oireisiin vain silloin, jos endometrioosipesäkkeitä on kohdussa. Jos pesäkkeitä on kohdun ulkopuolellakin, oman hormonikierron mukana tuleva kipu jatkuu, vaikka kuukautisvuoto loppuisikin kohdun poistoon.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja