Mainos

Tutkijat kritisoivat vanhusten liiallista lääkintää

Suomessa tavallinen vanhusten ylilääkitseminen saa kyytiä kansainvälisessä raportissa. Sen mukaan suomalaisvanhukset saavat liikaa ja epäsopivia lääkkeitä erityisesti laitoksissa. Ylilääkintä on puhuttanut paljon myös suomalaistutkijoita. Yhdeksi syyksi liialliseen lääkintään on mainittu lääkärien ja hoitajien puutteelliset tiedot.

Ikääntyneistä suomalaisista yli puolet käyttää ainakin neljää lääkettä. Monia eri lääkkeitä käyttävien ikäihmisten määrä on kasvanut.

London School of Economics selvitti suomalaista lääkehuoltoa sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä. Raportti valmistui jo huhtikuussa. Hallitusneuvos Pekka Järvisen mukaan raportissa esille tulleet asiat ovat olleet tiedossa aiemmin ja niihin on jo puututtu.

-Vanhusten monilääkityksen ongelmiin ei ole olemassa vain yhtä tai kahta syytä, jotka voisi nopeasti ratkaista, Järvinen sanoo.

Vanhukset syövät psyykenlääkkeitä

Psyykenlääkkeiden käyttö kasvaa Suomessa sitä mukaa kuin ihmiselle tulee ikää. Esimerkiksi laitoksessa asuvan vanhuksen levottomuutta ja ahdistusta hoidetaan herkästi rauhoittavilla lääkkeillä.

Myös unilääkkeitä käytetään vanhuksilla pitkiäkin aikoja ja välillä tarpeettomasti. Ohjeiden mukaan unilääkkeitä tulisi käyttää vain lyhyen aikaa.

-Tällaiset lääkkeet kasvattavat vanhempien ihmisten riskiä esimerkiksi kaatumisiin, tutkijat kirjoittavat.

Myös vanhustenhoidon tilaa selvittänyt professori Sirkka-Liisa Kivelä on ollut pitkään huolissaan siitä valtavasta unilääkkeiden määrästä, jota iäkkäät ihmiset syövät. Moni vanhus syö niitä vuosikausia.

London School of Economicsin tutkijat kehottavatkin hallitusta etsimään keinoja kohentaa vanhusten lääkintää. Esimerkkinä onnistuneesta lääkehoidosta raportti ottaa esille astmaohjelman, jonka aikana potilaiden hoito parani, sairaalapäivät ja lääkekulut putosivat. Keinoina olivat varhaiset diagnoosi, ennaltaehkäisevä työ, hoito ja koulutus.

Raportti kehottaa myös pureutumaan yhä kohoaviin lääkekustannuksiin ja lisäämään lääkkeiden hintakilpailua.

(MTV3-STT

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.