Mainos

Tutkija: Vientirajoituksista turha kehittää salaliittoteorioita

Helsingin yliopiston Aleksanteri-Instituutin johtaja Markku Kivinen uskoo, että Suomen vientirajoitukset Venäjälle ovat ainoastaan talouspolitiikkaa. Vientirajoitukset liittyvät Venäjän oman elintarvikesektorin intresseihin.

- Venäjän elintarviketuotanto on ollut heikoissa kantimissa. Kun Venäjällä käy kaupassa, hyllyillä on huomattava määrä tuontielintarvikkeita, Kivinen selvittää.

Venäjän pyrkimyksenä on siis saavuttaa kilpailuetua suomalaisiin elintarviketuottajiin.

Kivinen ymmärtää myös syyn, miksi vientirajoitukset vaikuttavat erityisesti Valioon. Hänen mukaansa Valio ei ole hakenut partnerisuhteita venäläisten toimijoiden kanssa, ja se voi olla yksi mahdollinen selitys rajoituksille.

- Valio toimii siten, että omat tuotteet viedään suoraan vähittäiskaupan tiskille, Kivinen sanoo.

Lainsäädännöissä eroja

Toinen syy Venäjän rajoitteille liittyy Kivisen mukaan alati muuttuvaan lainsäädäntöön. Suomalaisten voi olla vaikeaa uskoa, että oma tuotantomme ei lain mukaan täytä venäläisiä standardeja.

- EU:ssa ja Venäjällä on erilaiset normistot elintarvikealalla. Toki EU on sitoutunut noudattamaan Venäjän omia lakeja maahanviennissä.

Kivinen uskoo, että Suomessa pitkään alalla toimineet yritykset, jotka vievät tuotteitaan Venäjälle, tietävät maiden erilaisista pelisäännöistä. Hän epäilee sitä, että eilinen uutinen olisi tullut niille yllätyksenä.

- Kyllä ne firmat tietävät, että ne toimivat erilaisessa toimintaympäristössä Venäjällä, Kivinen sanoo.

Yritysten pitäisi Kivisen mukaan ymmärtää vielä enemmän se, että Venäjällä tuotanto tapahtuu vahvasti viranomaisyhteistyönä.

- Tarvitsemme tiiviimpää yhteistyötä viranomaisten kanssa myös maiden välillä, hän sanoo.

"Venäjä ei harkinnut ajoitusta"

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapuu ensi viikolla presidentti Tarja Halosen vieraaksi. Kivinen arvelee, että vientikysymys otetaan puheeksi, vaikka kyseessä ei olekaan suuri ulkopoliittinen teema.

Ylen aamussa haastateltu tutkija Hanna Smith Aleksanteri-Instituutista epäili, että rajoitukset ajoittuivat tapaamiseen hyvin siksi, että nyt Medvedev voi sanoa Suomen presidentin vakuuttavan kaiken olevan kunnossa.

- Näin venäläisille voitaisiin näyttää, että korkeimmalla taholla voidaan ratkaista mikä tahansa ongelma, Smith arvelee Ylelle.

Kivinen toppuuttelee hieman tällaisia päätelmiä. Hän ei ainakaan usko, että ajoitus oli harkittu teko.

- Katsotaan nyt, ratkaisevatko he tämän ongelman. Mikäli he niin tekevät, päätelmissä voi olla perää, Kivinen sanoo.

Kivinen painottaa myös, että kauppapoliittisista intressiristiriidoista ei aina kannata tehdä liian suurta numeroa. Kaikki, mitä Venäjällä tapahtuu, ei aina myöskään liity Medvedeviin tai Putiniin.

- Tästä on turha lähteä kehittelemään suurempia salaliittoteorioita, Kivinen sanoo.

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.