Amerikkalaisnainen haastoi kosmetiikkajätin oikeuteen syövän vuoksi: "28-vuotiaana menetin haaveeni äitiydestä"

Gynekologiset syövät: kohdunrungon syöpä 1:04
Tällaisia ovat kohtusyövän oireet.

Kohtusyöpään sairastunut amerikkalaisnainen on haastanut kosmetiikkajätti L’Oréalin oikeuteen, sillä uskoo yhtiön tuotteiden olevan sairastumisensa takana.

L’Oréal sekä monia muita kosmetiikka-alan yrityksiä on joutunut vakavien syytösten kohteeksi sen jälkeen, kun amerikkalaistutkijat havaitsivat yhteyden säännöllisen hiustensuoristajien käytön sekä kohtusyövän välillä.

Missourilainen Jenny Mitchell, 32, uskoo sairastumisensa olevan seurausta hiustensuoristajien pitkäaikaisesta säännöllisestä käytöstä. Hän alkoi suoristaa hiuksiaan kemiallisesti ollessaan noin 8-vuotias, kertoo CNN. Kohtusyöpädiagnoosin hän sai 20 vuotta myöhemmin.

– 28-vuotiaana menetin haaveeni äitiydestä, kohdunpoistoon joutunut Mitchell sanoo.

Kanteen mukaan naisen kohtusyöpä oli suoraan seurausta pitkäaikaisesta altistumisesta hiustuotteiden sisältämille ftalaateille sekä muille hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille. Nuorena sairastuminen voi kertoa perinnöllisestä alttiudesta syövälle, mutta Mitchellin mukaan hänen suvussaan syöpää ei ole.

Mitchellin oikeusavustaja Diandra Debrosse Zimmermann luonnehtii uutiskanava CNN:lle kannetta käänteentekeväksi hetkeksi kemikaalisia suoristajia käyttäville värillisille naisille. Monet suoristavat afrokiharoitaan sosiaalisen paineen ja aggressiivisen mainostamisen vuoksi.

Mitchellin tapauksen lisäksi Yhdysvalloissa on nostettu kaksi erillistä kannetta kosmetiikkayrityksiä vastaan samasta syystä.

Hormonitasapainon häiriöt yhteydessä syöpään

The Journal of the National Cancer Institute -lehdessä viime viikolla ilmestyneessä tutkimuksessa kohtusyövän ja hiustuotteiden yhteyttä selitettiin nimenomaan kosmetiikan mahdollisesti sisältämillä hormonihäiriköillä. Hormonitasapainon häiriöiden tiedetään lisäävän kohtusyövän riskiä.

Aiemmissa tutkimuksissa hiustuotteiden jatkuva käyttö on yhdistetty rintasyöpään ja munasarjasyöpään, joiden syntyyn hormonaaliset tekijät niin ikään vaikuttavat.

Elimistö säätelee tarkasti hormonitoimintoja eivätkä pienet ulkopuoliset hormonimäärät hetkauta tasapainoa. Mutta jos säätövara ylittyy, voi myös hormonin pitoisuus muuttua merkittävästi. Suoristustuotteiden aiheuttamat palovammat saattavat lisätä hiuspohjan läpi imeytyvien kemikaalien määrää.

Tutkimuksessa säännöllinen hiustensuoristusaineiden käyttö oli yhteydessä yli kaksinkertaiseen kohtusyövän kehittymisen todennäköisyyteen. Laskelmissa pyrittiin huomioimaan muut syöpäriskiin vaikuttavat tekijät. Tärkeimpiä kohtusyövän riskitekijöitä ovat ikä, ylipaino, synnyttämättömyys sekä myöhäinen menopaussi-ikä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä merkit kertovat sinun voivan kuulua "syöpäsukuun".

Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? 2:25
Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? Ylilääkäri Johanna Mattson kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat