Tutkija: Valko-Venäjän johto on "hysteerisessä" tilassa – Lukashenka kitkee pois kaiken uhan, todellisen ja kuvitellun

Valko-Venäjä jälleen katseiden alla 8:02
Katso video: Epäilyttävä hirttäytyminen ja maanpaossa oleva pikajuoksija – tutkija kertoo, mitä Valko-Venäjällä nyt oikein tapahtuu.

Vaikka Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukashenkan kaatuminen ei ole juuri nyt näköpiirissä, valkovenäläisen pikajuoksijan Krystsina Tsimanouskajan tapaus on esimerkki virheistä, joita maan epäpätevä sekä suorastaan ”hysteerisessä” tilassa oleva hallinto on taipuvainen tekemään.

Näin arvioi vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista.

Lukashenkan julistautuminen noin vuosi sitten sitten pidettyjen vilpillisten presidentinvaalien voittajaksi käynnisti Valko-Venäjällä laajoja mielenosoituksia. Itsevaltiaan päivien arvioitiin olevan pian ohi, mutta vuotta myöhemmin Lukashenka pitää yhä tiukasti kiinni vallasta.

Tutkija Nizhnikau kuvailee Valko-Venäjän olevan käymässä läpi ”vastavallankumouksellista” vaihetta. Vallanvaihtoa tavoitelleen opposition tavoite on jäänyt toteutumatta ja Lukashenka haluaa kitkeä pois kaiken todellisen, tai kuvitellun, vastarinnan itseään kohtaan.

– Hänen uusi linjansa on pitää kaikkia pelon vallassa, Nizhnikau sanoo.

Niinpä Lukashenkan hallinto on esimerkiksi hyökännyt monien kansalaisjärjestöjen, myös ei-poliittisten, kimppuun sekä käytännössä lopettanut journalismin harjoittamisen Valko-Venäjällä. 

Täydellinen välirikko lännen kanssa

Tutkijan mukaan vedenjakaja oli oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin kaappaaminen Minskiin Ryanairin lennolta viime toukokuussa. Vielä alkuvuodesta Lukashenka oli vihjaillut halustaan normalisoida suhteita länsimaiden kanssa, ja myös lännestä oli saatu Nizhnikaun mukaan merkkejä valmiudesta hyväksyä asiaintila Valko-Venäjällä.

– Pratasevitshin tapaus katkaisi täydellisesti kaikki mahdollisuudet uuteen lähentymiseen lännen kanssa, Nizhnikau sanoo.

Täydellinen välirikko merkitsi kahta asiaa: yhtäältä pidäkkeet Valko-Venäjän opposition kohtelun koventamiselle poistuivat ja toisaalta Lukashenkalle tuli entistä tärkeämmäksi varmistaa pysyminen ainoan tukijansa Venäjän ja Vladimir Putinin suosiossa.

Lukashenkan puheet ja toimet myötäilevät nyt täydellisesti Putinin kertomusta Venäjää uhkaavasta lännestä. Mutta vaikka Lukashenka on valmis alistamaan Valko-Venäjän ulkopolitiikan kokonaan Venäjälle, maiden konkreettista yhdistymistä ei Nizhnikaun mukaan ole näköpiirissä.

Lue myös:

    Uusimmat