Maailman katseet kääntyvät jälleen Valko-Venäjälle – kuka on syyllinen nuoren miehen kuolemaan?

0:45
Onko Valko-Venäjää johtava Aleksandr Lukashenka diktaattori? Näin asiantuntija vastaa

Valko-Venäjä on noussut viime päivinä jälleen tapetille, kun kadoksissa ollut valkovenäläinen oppositiovaikuttaja Vitali Shishov, 26, löytyi tiistaina hirrestä kiovalaisesta puistosta. 

Shishov pakeni Valko-Venäjältä vuosi sitten vilpillisten presidentinvaalien jälkeen ja oli siitä lähtien johtanut maastaan paenneiden valkovenäläisten asioita hoitavan Diaspora-järjestön toimintaa. 

– Hän on auttanut ihmisiä, joita Aljaksandr Lukashenkan hallinto oli Valko-Venäjällä seurannut tai sortanut, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silva kertoi tämänpäiväisessä Uutisaamussa. 

Silvan mukaan ei ole vielä täysin selvää, kuka oppositiovaikuttajan kuoleman takana on.  

– Nyt näyttää tosiaan siltä, että kyseessä on ollut murha, eikä itsemurha, joksi tämä on yritetty lavastaa. 

– Vaikuttaa aika vahvasti siltä, että Valko-Venäjän turvallisuuspalvelut ovat murhan takana, mutta myös Ukrainan järjestäytyneen rikollisuuden osuutta on arvuuteltu. 

Tulehtuneet välit

Maan vaikea poliittinen tilanne on näkynyt myös käynnissä olevissa olympiakisoissa. 

Vain päiviä ennen Shishovin kuolemaa valkovenäläisurheilija Krystsina Tsimanouskaja, 24, kieltäytyi palaamasta kotimaahansa kritisoituaan maansa urheilujohtoa julkisesti.

Tsimanouskajan kisat saivat äkillisen päätöksen jo ennen kuin yleisurheilija ehti osallistua päämatkansa, 200 metrin pikajuoksun kilpailuun. 

– Tsimanouskaja ei ole tukenut oppositiota tai ollut mitenkään poliittisesti aktiivinen. On aika mielenkiintoista, että hänet päätettiin lähettää kotiin, Silva hämmästelee. 

Tsimanouskaja on kertonut hakevansa turvapaikkaa lännestä, ja hän on aamuyöllä suunnannut Japanista kohti Itävallan Wieniä. Wienistä hänen odotetaan jatkavan Puolaan, joka on antanut hänelle maahantuloviisumin humanitaarisin perustein. 

Silva nimeää presidentti Aljaksandr Lukashenkan ja maan huippu-urheilijoiden huonot välit mahdollisena syynä Tsimanouskajan painostamiseen.  

– Lukashenkan ja useiden urheilijoiden välit tulehtuivat viime vuonna, kun monet huippu-urheilijat asettuivat avoimesti tukemaan Lukashenkaa vastustavaa liikettä.

"Venäjän tuki on ollut ratkaiseva"

Katseet kääntyvät tänään Valko-Venäjälle monesta muustakin syystä. Keskiviikkona Valko-Venäjällä alkavat oikeudenkäynnit oppositovaikuttajia Marya Kalesnikavaa ja Maksim Znakia vastaan. 

– Molemmat henkilöt ovat toimineet viime vuoden vaaleissa Lukashenkan haastaneen Viktar Babarykan tiimissä. Kalesnikavasta tuli opposition kärkihahmo presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan paettua maasta. 

Silvan mukaan Venäjän osoittama tuki on ollut ratkaisevassa asemassa siinä, että Lukashenka on onnistunut tukaduttamaan mielenosoitukset ja pysymään vallassa. 

– Tällä hetkellä oppositiotoiminta on hyvin pientä, mutta on vain ajan kysymys, kunnes siellä taas alkaa liikehdintä. 

– Lukashenkan hallinto on vastannut kovin ottein kaikkiin merkkeihin oppositiota kohtaan osoitetusta sympatiasta, mikä tarkoittaa, että ihmisten kynnys mielenosoituksiin on hyvin korkea.

Katso koko keskustelu alla olevalta videolta. 

8:02

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja