Turvallisuuspoliittinen selonteko puhuttaa eduskuntaa

Kokoomuksen mukaan Suomea ei voi enää pitää perinteisessä mielessä sotilaallisesti liittoutumattomana maana. Eduskunta äänestää turvallisuuspoliittisen linjan määrittelystä huomenna.

Eduskunta käsittelee tänään täysistunnossaan hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Selonteon tarkoituksena on ratkaista muun muassa kysymykset jalkaväkimiinoista ja EU:n nopean toiminnan joukkojen käytöstä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen esitti keskustelussa lausumaehdotuksen, jonka mukaan Suomea ei voi enää pitää perinteisessä mielessä sotilaallisesti liittoutumattomana maana. Katainen perusteli näkemystään sillä, että Suomi on sitoutunut Euroopan unionin arvoyhteisöön, johon kuuluvat muun muassa solidaarisuuslauseke ja turvatakuut. EU on hänen mielestään paitsi turvallisuus- myös puolustusyhteisö.

- Olemme saaneet muilta jäsenmailta turvatakuut ja sitoutuneet auttamaan toisia mahdollisen hädän hetkellä, Katainen huomautti.

Jaakonsaari: Nato kuin salarakas

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari peräänkuulutti puheenvuorossaan avointa keskustelua niin Natosta kuin Venäjästäkin. Jaakonsaari sanoi, että Nato on Suomen turvallisuuspolitiikassa jonkinlainen "salarakas". Suhde on erittäin tiivis ja hyvä, mutta siitä on sopimatonta puhua avoimesti.

Jaakonsaaren johtama ulkoasiainvaliokunta ei - toisin kuin hallitus ja eduskunnan puolustusvaliokunta - halunnut omassa lausunnossaan luonnehtia Suomea enää sotilaallisesti liittoutumattomaksi.

Äänestys huomenna

Eduskunta äänestää turvallisuuspoliittisen linjan määrittelystä huomenna. Silloin ratkaistaan myös se, vaatiiko eduskunta kokoomuksen esittämällä tavalla suoraan rauhanturvalain muuttamista siten, että pelkkä EU:n oma valtuutus riittää kriisinhallintaoperaatioissa.

Puolustusvaliokunta näytti tälle periaatteelle varovaisesti vihreää valoa, mutta korosti asian päättämistä vasta keväällä virkamiesvalmistelun jälkeen. Presidentti Tarja Halonen on suhtautunut hyvin varauksellisesti YK:n ohittamiseen EU:n nopean toiminnan joukkojen käytössä.

Erimielisyyttä on myös jalkaväkimiinojen poistamista koskevasta aikataulusta. Kokoomus haluaa pitemmän siirtymäajan kuin hallitus ja puolustusvaliokunta esittävät.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.12.2004)

Lue myös:

    Uusimmat