Viisi turkulaisnuorta kuollut myrkytykseen kolmen viikon sisällä – syyksi epäillään katukauppaa varten peukaloitua lääke-cocktailia

4:37
Näin tutkinnanjohtaja Jari Riiali kertoo Turun myrkytyskuolemista.

Turun myrkytyskuolemien aiheuttaja voi olla erittäin vaarallisella fentanyylillä peukaloitu alpratsolaami-valmiste. Poliisin mukaan kyseessä saattaa olla katukauppaa varten tehty lääkesekoitus.

Poliisi selvittää mahdollisesti huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä tai yliannostuksesta aiheutuneita kuolemia Turussa. Kuolonuhreja on ainakin viisi, kaikki noin parikymppisiä miehiä. Jokaisesta tapauksesta on nyt käynnissä kuolemansyytutkinta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Riialin mukaan tapaukset ovat selvinneet virkavallalle, kun yksityisasunnoista on tullut ilmoituksia kuolemantapauksista ja poliisi on mennyt paikan päälle.

– Ilmoituksia on tullut eri puolilta kaupunkia. Kuolemat eivät ole keskittyneet mihinkään tiettyyn lähiöön tai asuinalueeseen, Riiali sanoo.

Peukaloitua katukauppatavaraa

Poliisi ei vielä pysty täsmällisesti osoittamaan, onko kuolemien aiheuttajana jokin tietty myrkky tai yhdistelmä. Virkavalta kuitekin epäilee, että Turun seudulla nuorten keskuudessa leviää poikkeuksellisen vaarallista lääke- tai huumausainetta.

Poliisin mielenkiinnon on herättänyt erityisesti Ksalol-nimellä myytävä alpratsolaami-valmiste. Valmistetta ei myydä Ksalol-nimellä Suomessa, sen sijaan sitä kaupataan esimerkiksi Baltiassa ja Itä- ja Etelä-Euroopassa.

Poliisi epäilee, että valmistetta on virrannut Turun katukauppaan mahdollisesti näiltä alueilta.

Alpratsolaami on Suomessa huumausaineeksi luokiteltava lääkeaine, jota voidaan käyttää masennuksen, vaikean ahdistuksen ja paniikkihäiriön hoitoon.

– Viitteitä on myös siitä, että Ksalol-nimellä myytävää ainetta on aiemmin ollut liikkeellä pääkaupunkiseudulla. Aineen seurauksena on aiheutunut nuorten kuolemia ja sairaalahoitojaksoja.

Lisäksi poliisi epäilee, että alpratsolaami-valmisteeseen on lisätty erittäin vaarallista fentanyyliä, joka on jopa satakertaisesti morfiinia vahvempi opioidi. Jo hyvin vähäinen määrä vaarallista ainetta voi aiheuttaa hengityslaman.

– On aina vaarallista, kun tällaisia eri yhdistelmiä sekoitetaan keskenään, Riiali sanoo.

– Joku välikäsi tässä on tietysti ollut mukana, jos fentanyyliä on joukkoon sekoitettu ja jonkinlainen coctail tehty katukauppaan.

Poliisi tahtoo varoittaa

Riiali huomauttaa, ettei kuolemansyytutkinnoista tavanomaisesti tiedoteta lainkaan. Nyt poliisi kuitenkin tahtoo ennaltaehkäistä kuolemantapauksia ja varoittaa katukaupassa liikkuvista myrkyistä.

– Kaikissa Turun kuolemissa ei välttämättä ole kyse samasta aineesta. Se selviää tarkemmin oikeuskemiallisista tutkimuksista, jotka vievät yleensä useita viikkoja, Riiali sanoo.

Tutkinnanjohtajan näkökulmasta tilanne on poikkeuksellinen. Kuolemantapaukset ovat hänen mukaansa ajoittuneet kolmen viikon ajanjaksolle. 

– On poikkeuksellista, että näinkin monta nuorta ihmistä menehtyy yhdessä kaupungissa näin lyhyen ajan sisään. Halusimme nostaa tämän julkisuuteen, jotta aineesta voidaan varoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja