Fentanyyli kylvää kuolemaa jo Virossa ja Ruotsissa – vaaran odotetaan jalkautuvan myös Suomeen

Pysäyttävää kuvaa Yhdysvalloista – tätä fentanyyli saa aikaiseksi 0:41
Katso video: Fentanyyliä kutsutaan myös zombihuumeeksi sen vaikutusten takia.

Yhdysvaltojen fentanyyliepidemian uhreiksi joutuvat yhä nuoremmat. Suomessakin nuorten huumekuolemat lisääntyvät hälyttävästi. 

Ulkomailla jättimäiseksi ongelmaksi muodostunut fentanyyli on jo aiheuttanut lukuisia kuolemia Virossa ja Ruotsissa.

Fentanyyli on jopa sata kertaa morfiinia vahvempaa. Tämän takia fentanyylillä terästetyt huumeet ovat halvempia, koukuttavampia ja vaarallisempia. Fentanyyliä sekoitetaan usein muihin huumeisiin käyttäjän tietämättä.

Tullin rikostutkinnan päällikkö ja valvontajohtaja Hannu Sinkkonen uskoo vaarallisen huumeen rantautuvan myös Suomeen.

– Kun tällaisia huumausaineisiin liittyviä ilmiöitä tulee, niin kyllä ne ennemmin tai myöhemmin Suomeen tulevat, Sinkkonen toteaa.

– Toivottavasti tämä ei tule kovin suuressa laajuudessa Suomeen, koska tämä on erittäin vaarallista. Yliannostuksen vaara on erittäin suuri. 

Yhdysvalloissa epidemia

Yhdysvalloissa fentanyyli kylvää kuolemaa ennennäkemättömällä tavalla. Se on johtanut lähes 500 000 yliannostuskuolemaan kahden vuosikymmenen aikana. Fentanyylin yliannostukset ovat myös ohittaneet itsemurhat ja auto-onnettomuudet 18–45-vuotiaiden isoimpana kuolinsyynä.

Opioidi- ja mielenterveyskriisin kiihdyttämän fentanyyliepidemian uhreiksi päätyvät yhä nuoremmat. Somealustoilla kaupitellaan nuorison keskuudessa suosittuja huumavia reseptilääkkeitä, joista suuri osa on fentanyyliä sisältäviä väärennöksiä.

Moni kokeilunhaluinen teini päätyykin ottamaan fentanyyliä tietämättään, kohtalokkain seurauksin. Yksikin pilleri riittää tappamaan.

Voittoa tavoittelematon FentCheck -järjestö pyrkii estämään tahattomia yliannostuksia jakamalla ilmaisia fentanyylitestejä yhdysvaltalaisissa baareissa.

– Kuolleet lapset saavat riittää. Olemme saaneet tarpeeksemme tahattomista yliannostuksista, FentCheckin perustaja Alison Heller sanoo.

Suomeenkin tilataan netin kautta reseptilääkkeitä ulkomailta. Sinkkosen mukaan niistä ei ole löydetty tähän mennessä fentanyyliä.

– Valtaosa näistä tilauksista tulee, voisi sanoa ihan huuhaa-sivustoilta, jotka siis eivät ole minkään apteekkien sivustoja, vaan verkossa on vain joku myyntipaikka, missä myydään lääkkeitä. Sinänsä ne saattavat näyttää virallisilta, mutta ne eivät kuitenkaan ole sitä, Tullin rikostutkinnan päällikkö ja valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Huumeita virtaa Aasiasta

Kiina on yksi Yhdysvaltoihin salakuljetetun fentanyylin pääasiallisista lähtömaista. Asiasta on tullut jälleen yksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä raastava tekijä. Maahan on kohdistettu kritiikkiä siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi estääkseen fentanyylin kulkeutumista Yhdysvaltoihin. 

Kiinan kannan mukaan Yhdysvallat on itse syyllinen fentanyyliongelman syntyyn "reseptilääkkeiden väärinkäytön" vuoksi. Maat ovat jatkaneet kesällä korkean tason keskusteluja huumausaineiden vastaisesta yhteistyöstä.

Morfiinia sata kertaa vahvempi fentanyyli kylvää kuolemaa maailmalla 1:54

Katso uutisjuttu aiheesta. Tarkennus: Uutisjutussa on kuvituskuvaa tilauksista, joita Tullilaboratorio tutkii. Siinä näkyvät tuotemerkit, kuten esimerkiksi Solgar 5-HTP -tuote, ei liity uutisen käsittelemään aiheeseen.

Suuri osa Suomessa tavattavista huumausaineista tulee niin ikään Aasiasta. Viime vuonna Suomessa havaittiin 134 erilaista huumaavaa ainetta, joista suurin osa on muuntohuumeita.

– Suomeen tulee erittäin paljon huumausaineita Kaukoidästä. Puhun nyt lähtömaista, Sinkkonen kertoo.

– Nehän saattaavat kiertää jonkin toisenkin vaikka Keski-Euroopan maan kautta kautta, mutta useasti ne tulevat Aasiasta. Siellä on Kiina ja Intia tällaisia lääketeollisuuden suurmaita.

Nuorten huumekuolemat ovat lisääntyneet Suomessa hälyttävästi. Alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa olemme jo Euroopan kärkimaita.

Yleisistä vessoista on tullut huumeiden käyttöhuoneita:"Kun tuonne katsoo, näkee mikä ongelma on" 4:52

Katso myös: Yleisistä vessoista on tullut huumeiden käyttöhuoneita: "Kun tuonne katsoo, näkee mikä ongelma on".

Lue myös:

    Uusimmat