Mainos

Turpeen tuotannossa huippukesä

Turvesoilla saavutetaan tänä kesänä hyvän sään ansiosta ennätystulos. Varastot pullistelevat, mutta tuotantoa uhkaa vakavasti Natura 2000 suojeluohjelma, sillä peräti kolmannes Vapo Oy:n turvevaroista sisältyy suojeluehdotukseen. Turpeen kilpailukykyä puolestaan puree uusi energiaverotus, joka on jo puolesssa vuodessa vähentänyt turpeen polttoa.

Turvesoilla on mennyt tänä kesänä hyvin. Heinäkuun loppuun mennessä 22:n miljoonan kuution tuotantotavoitteesta 90 prosenttia on jo kasassa. Vapo:sta kerrotaan, että kesä on paras 25 vuoteen. Varastossa on nyt kahden, jopa kolmen vuoden tarpeet.

Mutta siihenpä hyvät uutiset loppuvatkin. Koko turvetuotantoa uhkaa näivettyminen, sillä peräti kolmannes Vapon turvevaroista sijaitsee Natura 2000-suojeluohjelman sisällä. Vapossa Naturaa pidetään aikapommina. Jo lähikuukaudet näyttävät minkälaisia rajoituksia turvesoille tulee. Pahin tilanne on Oulun läänissä, jossa turpeen käyttö on eniten lisääntynyt ja uusien turvesoiden hyödyntäminen välttämättömintä.

Puoli vutta voimassa ollut uusi energiaveromalli suosii kivihiiltä. Vaikutukset näkyvät jo nyt selvästi, sillä turvetta palaa voimalaitoksissa aiempaa vähemmän.

Turveteollisuus joutuu nyt vain odottamaan. Turpeen käyttö ei ole nopeasti lisääntymässä, sillä päätöksiä uusista investoinneista ei ole sen enempää teollisuudella kuin kunnillakaan.
(MTV)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.