Mainos

Turkin EU-jäsenyys tarkasteluun 2004

EU laajenee näillä näkymin vappuna 2004 kymmenellä jäsenmaalla. Laajentumisen rahoituksesta on päätetty Kööpenhaminassa.

Euroopan unioni on sopinut tarkastelevansa Turkin mahdollista jäsenyyttä vuoden 2004 lopulla. EU aloittaa jäsenneuvottelut, jos Turkki täyttää tuolloin vaaditut kriteerit. EU vaatii Turkkia parantamaan erityisesti ihmisoikeustilannettaan ja demokratian toteutumista.

Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen aikataulua ja kestoa ei ole vielä arvioitu. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan neuvottelut voitaisiin aloittaa aikaisintaan kesällä 2005.

Turkin pääministeri Abdullah Gül arvosteli kovin sanoin EU:n päätöstä harkita Turkin jäsenyysneuvotteluja vasta vuonna 2004. Gülin mukaan Turkki ei voi hyväksyä sitä, ettei EU anna Turkille vielä neuvottelujen aloittamispäivää.

Gülin kerrottiin syyttäneen erityisesti Ranskan presidentti Jacques Chiracia EU:n kääntämisestä Turkkia vastaan.

EU-huippukokouksen päätösasiakirjaluonnoksessa todetaan myös, että EU:n tavoitteena on hyväksyä Bulgaria ja Romania unionin jäseniksi vuonna 2007.

Kyproksenkreikkalaiset sanoivat tänään huippukokouksessa, etteivät he allekirjoita YK:n välittämää Kyproksen rauhansopimusta.

Laajentumisneuvottelut loppusuoralla

Euroopan unioni käy ratkaisevat laajentumisneuvottelut tänään Kööpenhaminassa.

EU:n huippukokous pyrkii sopimaan 10 uuden jäsenvaltion liittymisestä unioniin. Laajentumisen on määrä tapahtua vappuna 2004.

EU:n jäsenmaat ovat varhain tänään sopineet laajentumisen rahoituksesta. Kyseessä on tarjous, jonka hakijamaiden toivotaan hyväksyvän. Erityisesti Puola ja Malta ovat vaatineet EU:lta lisää tukia.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 13.12.2002)


Suomen hallitus tuo EU:n tulevaisuuskeskustelun eduskuntaan tammikuussa pääministerin ilmoituksella. Lisäksi uuden hallituksen tulisi heti vaalien jälkeen antaa tulevaisuuskonventin työstä selonteko eduskunnalle. Tätä on vaatinut etenkin oppositiopuole keskusta.

(Huomenta Suomi 13.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.