Mainos

Turkin EU-jäsenyys arveluttaa Ranskassa

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn uskoo, että neuvottelut Turkin kanssa käynnistyvät sovitusti lokakuun alussa.

EU:n komissio esittää huomenna Turkin jäsenyysneuvottelujen aloittamissuunnitelman, joka kaikkien jäsenmaiden on hyväksyttävä. Neuvottelujen on määrä alkaa lokakuussa.

Ranskan sisäministeri Nikolas Sarkozy vetosi eilen, ettei Turkin kanssa aloiteta jäsenyysneuvotteluja koska EU ei voi laajentua loputtomasti. Vaikka Sarkozy ei maininnut Turkkia nimeltä, viesti oli selvä: Hänen mielestään vain Bulgaria ja Romania voidaan ottaa Unioniin nykykäytännöllä. Yleinen tulkinta on, että EU:n perustuslaki äänestettiin Ranskassa kumoon pitkälti Turkin EU-jäsenyyden pelossa.

EU:n puheenjohtajuuden kuun alusta ottava pääministeri Tony Blair on Turkin jäsenyyden vahvin kannattaja, joten jännitteet Ranskan ja Britannian välillä vain kasvavat.

Myös Saksan nykyjohto on paheksunut Sarkozyn lausuntoa, mutta tilanne saattaa syksyllä muuttua. Ennusteiden mukaan valtaan nousee Saksassa oikeistojohtaja Angela Merkel, joka Sarkozyn tavoin vaatii Turkille erityissopimusta EU:n kanssa täysjäsenyyden sijasta.

Yleinen arvio on, että käytännössä Ranskan ja Hollannin kansanäänestystulos teki Turkin jäsenyysnäkymät mahdottomiksi. Silti neuvottelut Turkin kanssa on pakko aloittaa syksyllä niin kuin on sovittu.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn uskoo, että neuvottelut käynnistyvät lokakuun alussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.