Mainos

Tuporatkaisun allekirjoitus aamulla

Työmarkkinajärjestöjen on määrä kokoontua kello yhdeksältä allekirjoittamaan kaksivuotinen tulopoliittinen ratkaisu.

Epävarmuutta sopimuksen syntymisestä tai ainakin aikataulun lykkäytymisestä on viime metreille saakka aiheuttanut sen riittämättömänä pidetty kattavuus. Vaikka kokonaisratkaisun piirissä on jo noin 90 prosenttia palkansaajista, keskeisten teollisuus- ja kuljetusliittojen poisjäänti voi työnantajajärjestöjen mukaan yhä estää sopimuksen hyväksymisen.

Ennen kello yhdeksän tapahtuvaksi aijottua tuporatkaisun allekirjoitusta suurin palkansaajajärjestö SAK kokoontuu pohtimaan kantaansa sopimuksen kattavuuteen. SAK:n hallitus lykkäsi eilen päätöksentekoaan aamuksi.

Yön aikana neuvoteltavina olivat mm. satamien ahtaajien, energia-alan ja metsäteollisuuden työehtosopimukset. SAK:lainen Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat jatkaneet neuvotteluja torstai-iltapäivästä lähtien.

Ahtaajien ja energia-alan neuvottelut tuloksettomia

Neuvottelut satamien ahtausalan sopimuksesta päättyivät puoliltaöin tuloksettomina. AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoisen mukaan kynnyskysymykseksi osoittautui kiista Kotkan ja Haminen satamien irtisanomisista.
Lehikoinen ei pitänyt tilannetta työrauhan kannalta ongelmallisena, koska alalla on voimassaoleva työsopimus tammikuuhun 2002 saakka. Myös energia-alan neuvottelut päättyivät tuloksettomina aamuyöllä kello kahden aikaan. Osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen nykyisen, vuoteen 2002 voimassa olevan sopimuksen soveltamisesta. Kiistaa oli myös työmatkakorvauksista.

SAK:laisen Sähköliiton ja Energia-alan keskusliitto Finergyn välinen sopimus koskee 5000 sähkömiestä. Sekä ahtaajien että energia-alan neuvotteluja käytiin valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen tuella.

Metsä- ja puusepänteollisuuteen neuvottelutulos

Sen sijaan metsäteollisuuden puolella saavutettiin neuvottelutulokset mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden alalla. SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton sekä Metsäteollisuuden välinen sopimus pysyy Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtaja Kalevi Vanhalan mukaan tuporaameissa. Puusepänteollisuuteen neuvottelutulos tuo vuodelle 2001 yleiskorotusta tuntia kohden 1,58 markkaa tai vähintään 2,1 prosenttia. Toiselle vuodelle yleiskorotus on 1,07 markkaa/tunti plus 0,3 prosenttia.

Puusepänteollisuuden sopimus koskee 11000 työntekijää. Mekaanisen metsäteollisuuden osalta yleiskorotus on tunnilta 1,63 markkaa tai vähintään 2,1 prosenttia vuonna 2001. Toisena vuonna korotus on 1,07 markkaa per tunti plus 0,3 prosenttia. Mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelutulos koskee 18000 palkansaajaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus hyväksyi tuloratkaisun ainoana keskusjärjestönä jo eilen. Akava päätti jättäytyä tupon ulkopuolelle, vaikka noin 85 prosenttia sen jäsenistöstä on tuloratkaisun piirissä. SAK:laisista aloista jatkettiin yöllä myös veturimiesten ja rautatievirkamiesten neuvotteluja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.