Tupakkayhtiöiden manipulaatio näkyy nuorten sähkötupakoinnin lisääntymisenä: "Markkinoidaan terveellisenä vaihtoehtona tupakalle"

Asiantuntijoilta selvä vastaus huolestuttavasti lisääntyneeseen vapettamiseen: Ikäraja ylöspäin 1:17
KATSO MYÖS VIDEO: Asiantuntijoiden mukaan nikotiinituotteita markkinoidaan vahvasti sosiaalisessa mediassa, mikä lisää nuorten kiinnostusta niihin.

Sähkösavukkeiden kokeilukäyttö ja päivittäinen käyttö on jopa yleisempää suomalaisnuorten keskuudessa kuin tupakointi tai nuuskaaminen. Taustalla on tupakkateollisuuden onnistunut manipulaatio, joka on saanut nuoret uskomaan, että vapet ovat terveellisempiä kuin perinteiset tupakkatuotteet.

Vapettaminen eli sähkötupakan käyttö on vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan jopa yhtä yleistä tai yleisempää nuorten keskuudessa kuin tupakointi tai nuuskaaminen.

Sähkötupakkatuotteet näyttävät olevan erityisen suosittuja tyttöjen keskuudessa ja erityisesti yläkoulumaailmassa. Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista liki kolmannes on kokeillut sähkötupakkaa, kertop Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Elina Hartikainen.

Hartikainen puhui aiheesta koululaisten vanhemmille järjestetyssä vape-tietoiskussa marraskuun lopulla.

Sähkötupakkakokeiluja on enenevissä määrin jo neljännellä ja viidennellä luokalla, mutta medioita seuranneena ja oppilaitosten henkilökunnan puheiden perusteella kokeiluja vaikuttaa olevan jo ensimmäisillä luokka-asteilla.

Markkinointia somessa ja lasten peleissä

Hartikaisen mukaan vapettaminen eli sähkötupakointi on maailmanlaajuinen nuorten trendi-ilmiö, jonka taustalla on tupakkayhtiöiden tehokas nuorten manipulointi.

Nuorille vapea markkinoidaan terveellisenä vaihtoehtona tupakalle. Siitä on myös luotu someilmiö. 

Ei ole sattumaa, että some on täynnä vapettamiseen liittyviä haaste- ja duunausvinkkivideoita. Ne ovat tupakkateollisuuden piilomarkkinointia.

Hartikainen kertoo, että sähkötupakan käyttöä näkee yhä useammin myös elokuvien kohtauksissa, musiikkivideoissa ja jopa lapsille suunnatuissa peleissä.

On olemassa pelejä, joissa omalle hahmolle voi lisätä käyttöön sähkötupakan ja saada hahmon vapettamaan.

Lapset ja nuoret eivät ymmärrä, että toimimalla näin he tuottavat itse piilomainontaa tupakkayhtiöille.

Ulkonäkö, maku ja tuoksu pettävät

Hartikainen tuo esille tietoiskussa myös sähkötupakoiden ulkomuodon.

Tupakkateollisuus tietää, mitä nuoret haluavat. Laitteet ovat pienikokoisia ja muotoiltu kekseliäästi. Ne voivat näyttää pirtelöiltä, huulipunilta tai peleiltä. Se voi toimia nuorelle asusteena tai jonkinlaisena symbolina tai tapana ilmaista itseään.

Hartikainen kehottaa tietoiskun aikana lasten ja nuorten vanhempia miettimiään, vastaako sähkötupakkatuotteiden muotoilu ja suunnittelu jotain, mikä on suunnattu tupakoivalle keski-ikäiselle miehelle vai niemenomaan nuorille.

Vapet myös maistuvat ja tuoksuvat hyvälle, mikä voi hälventää mielikuvaa niiden haitallisuudesta. Sellainen vahva ja kitkerä tupakan haju ja maku varoittavat sen haitoista, mutta jos sähkötupakka maistuu karkilta ja saattaa tuoksua hajuvedeltä, tulee ehkä ajatus, ettei se voi olla haitallista.

Todellisuudessa sähkötupakka voi olla jopa perinteisiä tupakkatuotteita haitallisempia terveydelle.

Tutkittua tietoa on vähän, mikä lisää harhaa tuotteiden turvallisuudesta

Tupakkateollisuuden luoma mielikuva siitä, että vape olisi tupakkaa turvallisempi vaihtoehto pohjautuu siihen, että vape ei sisällä tupakkakasvia, eikä sen käyttöön liity palamisreaktiota.

Vape on sähkölaite, joka kuumentaa siihen laitetun nesteen aerosoliksi. 

Nuoret usein puhuvat, että sehän on vain vesihöyryä, mutta vesihöyry on ihan eri asia kuin aerosoli. Vapen höyry sisältää paljon erilaisia keuhkoille ja terveydelle haitallisia yhdisteitä, Hartikainen kertoo.

Myös tutkitun tiedon puuttuminen voi lisätä harhaa siitä, että kyseessä olisi tupakkaa terveellisempi vaihtoehto.

Sähkötupakkatuotteiden vaikutuksista terveyteen on olemassa vasta vähän tutkimustietoa, sillä tuotteet ovat olleet suhteellisen vähän aikaa markkinoilla. 

Lisäksi tuotteita on markkinoilla niin monenlaisia, että kontrolloidun tutkimuksen tekeminen on vaikeaa.

Tuotteita tulee koko ajan uusia, koska tupakkateollisuus kehittää niitä lisää koko ajan, eikä tutkimustieto pysy sen perässä. Se kuitenkin tiedetään jo, että vapen käyttö haittaa normaalia keuhkojen toimintaa. Solutasolla sähkötupakka voi aiheuttaa samanlaisia muutoksia kuin keuhkoahtaumataudissa, Hartikainen sanoo.

Nopeasti ilmaantuvia oireita ovat hengitysoireet, kuten ärsytys ja yskä. Nuoret kokevat nämä haitat lieviksi, eivätkä osaa ajatella, mitä haittoja sähkötupakasta voi koitua pitkällä aikavälillä. Nuoret ovat tupakkateollisuuden koekaniineja tässä mielessä.

Jopa myrkyllisempää kuin tupakka

Joskus sähkötupakka voi olla jopa myrkyllisempää kuin perinteiset tupakkatuotteet.

Perinteisessä tupakassa on noin 12 milligrammaa nikotiinia askia kohden, kun yhdessä sähkötupakassa voi olla jopa 50 milligrammaa. Sähkösavukeneste voi aiheuttaa lapselle tai nuorelle nikotiinimyrkytyksen.

Nikotiinimyrkytys oireilee pahoinvointina, päänsärkynä, vatsakramppeina, vapinana ja suurten annosten jälkeen jopa rytmihäiriöinä ja kouristeluna.

Nikotiinin lisäksi vapeista on löydetty muun muassa formaldehydiä, asetonia, raskasmetalleja, kasvimyrkkyjen jäämiä, säilöntäaineita ja pesuaineita. Käyttäjän on mahdotonta tietää, mitä vape sisältää, sillä tuotteet tilataan usein pimeiltä tai Kiinan markkinoilta.

Osa vapen sisältämistä yhdisteistä on samoja syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakansavussa, mutta määrät ovat yleisesti pienempiä. Myöskään vapejen makuaineet eivät ole haitattomia. Päinvastoin tiedetään, että makuaineet voivat olla jopa haitallisempia keuhkoille kuin itse nikotiininesteet.

Lue myös:

    Uusimmat