Sähkötupakan myyntiringit suomalaiskouluissa jo kuin huumekauppaa: "Velkoja peritään väkivalloin"

Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa –"Ostan vapea Snapchatista" 4:40
KATSO MYÖS VIDEO: Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa. Nuoret kertovat: "Ostan vapea Snapchatista"

Vapen eli sähkötupakan käyttö on nostattanut suosiotaan suomalaislasten ja -nuorten keskuudessa. Poliisin mukaan ilmiö ei vaaranna ainoastaan nuorten terveyttä vaan myös turvallisuuden, sillä tuotteiden myyntiin liittyy monenlaista rikollisuutta.

Maailmanlaajuinen vape-ilmiö näkyy vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tuloksissa.

Vapella tarkoitetaan sähkötupakkaa, akkukäyttöistä laitetta, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Sähkötupakan nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. 

8. ja 9.luokkalaisista liki kolmannes on kokeillut sähkötupakkaa ja päivittäinen käyttö on jo yhtä yleistä tai jopa yleisempää kuin tupakointi tai nuuskaaminen yläkoululaisten ja lukiolaisten keskuudessa.

Kokeiluja on enenevissä määrin myös nelos- ja vitosluokkalaisilla, joka on nuorin ikäryhmä, jonka kouluterveyskysely kattaa, kertoi Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Elina Hartikainen vape-ilmiötä ja sähkötupakointia käsittelevässä infotilaisuudessa marraskuun lopussa.

Median ja oppilaitosväen puheiden mukaan kokeiluja vaikuttaa kuitenkin tapahtuvan jo alakoulun ensimmäisillä luokka-asteilla.

Sähkötupakoinnin suosio nuorten keskuudessa huolestuttaa poliisia, sillä tuotteiden haittavaikutukset eivät rajoitu ainoastaan niiden aiheuttamiin terveyshaittoihin.

Nämä lapset ja nuoret, eivät ymmärrä, että he saattavat altistaa itsensä ihan todelliselle väkivallanuhkalle, sanoi ennalta estävän erityistoiminnan komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista samassa infotilaisuudessa.

"Rahaa on alettu perimään väkivallalla uhkailemalla"

Väänäsen mukaan sähkötupakat päätyvät lasten ja nuorten käyttöön salakuljetuksen kautta. 

Ne tuodaan Suomeen ulkomailta normaalin tuontikanavan ohi ja koska lapsien on hankala saada tuotteita Suomesta laillisesti, ostavat he tuotteet kavereiltaan tai tuntemattomilta nuorilta. 

Tämä johtaa siihen, että nuorilta otetaan tuotteista isompaa hintaa kuin hankintahinta on ollut ja syntyy velkoja, joita peritään väkivalloin.

Sähkötupakan ostoon ja myyntiin liittyvää väkivaltaa näkyy Väänäsen mukaan kouluissa ja ulkona päivittäin.

Otsikot eivät ole liioiteltuja. On ollut jopa tapauksia, että on saatu yhdet tai parit henkäisyt, niin joku keksii, että siitä syntyy velkasuhde. Sitten rahaa on alettu perimään väkivallalla uhkailemalla.

Sitten kun on muodostettu myyntikanavia, on alkanut muodostua myyntireviirejä ja toiminta alkaa muistuttamaan huumausainekaupan tyylistä toimintaa. Vape- ja sähkötupakkailmiöön liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta, kiristystä, laittomia uhkauksia ja pakottamista.

Myös sähkötupakan aiheuttama nikotiinikoukku voi johtaa lapsen ja nuoren tekemään rikoksia.

Rahat tuotteisiin hankitaan rikoksen keinoin.

Toisinaan toiminnassa ovat mukana jopa lasten vanhemmat.

On vanhempia, jotka välittävät vapea lapsilleen eli tukevat harrastusta myydä näitä eteenpäin, Väänänen kertoo.

"Kukaan ei pysty sanomaan, mitä tuotteet sisältävät"

Väänänen kertoo, että suurimpana ongelmana Länsi-Uudenmaan poliisille tällä hetkellä näyttäytyvät kertakäyttöiset sähkötupakat, jotka tilataan ulkomailta.

Yhdessä laitteessa saattaa olla saman verran henkäisykertoja kuin kartongissa tupakkaa eli 200 savukkeen verran. Tuotteiden sisällöstä ei kukaan oikein pysty sanomaan, mitä kaikkea muuta ne sisältävät.

Nesteiden ja laitteiden valmistajilla ei ulkomailla ole välttämättä yhtään samanlaiset standardit kuin Suomessa. Eli kukaan ei pysty varmuudella sanomaan, mitä nuori vetää henkeensä. Siellä voi olla muun muassa lyijyä tai muita kemikaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat