Sähkötupakoinnin ikäraja ylös 20 vuoteen, asiantuntijat vaativat – vapettaessa elimistöön voi päästä myös vaarallisia metalleja

Asiantuntijoilta selvä vastaus huolestuttavasti lisääntyneeseen vapettamiseen: Ikäraja ylöspäin 1:17
Asiantuntijoiden mukaan nikotiinituotteita markkinoidaan vahvasti sosiaalisessa mediassa, mikä lisää nuorten kiinnostusta niihin.

Nuorten sähkösavukkeiden käyttö on kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen kahden vuoden aikana. 

Asiantuntijoiden mukaan nikotiinituotteita markkinoidaan vahvasti sosiaalisessa mediassa, mikä lisää nuorten kiinnostusta niihin.

14-20-vuotiaista pojista sähkösavukkeita käyttää päivittäin kuusi prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia.

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomessa oli melko pitkään hyvä kehitys, jossa sähkösavukkeen käyttö nuorilla väheni. 

– Nyt sitten tuli näitä uudenlaisia kertakäyttöisiä vape-laitteita. On aika selvää, että nämä ovat (sähkösavukkeiden käytön) yleistymisen taustalla.

Ollila kertoo, että kertakäyttöisissä sähkösavukkeissa oleva neste käytetään loppuun. Se voi riittää jopa tuhansiin käyttökertoihin, jonka jälkeen laite heitetään jätteenä pois.

Sähkösavukkeista metallia elimistöön

Ehyt ry:n projektipäällikkö Katri Saarela painottaa, että sosiaalinen media on todella isossa roolissa siitä, minkälainen ilmiö uusista nikotiinituotteista on tullut. 

– Niitä markkinoidaan vahvasti somen välityksellä. Ne näkyvät somessa hyvin vahvasti, Saarela kertoo.

Saarelan mukaan sähkösavukkeissa käytettävistä nesteistä on mitattu nikotiinin lisäksi todella paljon terveydelle haitallisia ainepitoisuuksia. 

– Esimerkiksi on havaittu, että sähkösavukkeessa nesteen höyryksi kuumentavasta vastuksesta voi irrota metallihiukkasia, kuten lyijyä höyryyn hengitettäväksi

Ollila kertoo, että Suomessa sähkösavukkeille on ollut melko tiukka sääntely, mutta uudet sähkötupakkatuotteet menevät hieman harmaalla alueella sääntelyn osalta. 

Nuoret äärimmäisen herkkiä riippuvuuden syntymiselle

Saarelan mukaan nuoren ihmisen kehittyvät aivot ja hermosto on äärimmäisen herkät esimerkiksi riippuvuuksien syntymiselle. Sähkösavukkeiden pitkän aikavälin terveysvaikutuksia ei edes täysin tunneta.

Ollila kommentoi, että uudet nikotiinituotteet suunnitellaan jo lähtökohtaisesti erittäin koukuttavaksi ja tuotteen ominaisuuksilla vaikutetaan siihen, että nikotiini imeytyy tehokkaasti. 

Saarela kertoo, että jo pitkään on ollut selvästi nähtävissä, että tupakka- ja nikotiinituotteita markkinoidaan nuorille.

– Nikotiiniyhtiötkin tietävät, että nikotiinin käyttö aloitetaan yleensä alle 20-vuotiaana ja siellä ovat ne markkinat. Jos ihminen elää 20-vuotiaaksi aloittamatta nikotiinituotteen käyttöä niin hän tuskin sen jälkeen sitä aloittaa, Saarela toteaa.

"Sähkösavukkeiden ikäraja ylös"

Saarelan ja Ollilan mukaan tehokkain keino pysäyttää synkkä kehityskulku on sähkösavukkeiden ikärajan korottaminen. 

– Suomessa on jo ehdotettu ikärajan korottamista kahteenkymmeneen ikävuoteen. Se olisi tulevaisuuteenkin katsoen tärkeä keino aloittamisen ehkäisyssä. Sen lisäksi näitä itse laitteita pitäisi pystyä sääntelemään paremmin, jotta ne eivät olisi yhtä helposti nuorten saatavilla ja ne eivät olisi yhtä houkuttelevia kuin ne nyt ovat, Ollila kommentoi.

Ollilan mukaan on myös ehdotettu, että sähkösavukkeita yhdenmukaistettaisiin esimerkiksi värin osalta, jotta tuotteista saataisiin pois "kaikista kirkkaimmat neonvärit".

Ollila jatkaa, että lisäksi tarvitaan lisää sääntelyä ja valistusta.

– Nämä tuotteet ovat muuttuneet niin paljon. Ne eivät enää muistuta perinteisiä tupakkatuotteita. Kyllä vanhemmat ja nuorten kanssa työskentelevät tarvitsevat paljon tietoa näiden uusien tuotteiden haitoista.

Saarela huomauttaa, että sähkötupakkalaitteiden kehittyessä myös lainsäädännön on kehityttävä.

Nuorten sähkötupakointi yleistyy hurjalla tahdilla 9:37
Katso koko keskustelu: Nuorten sähkötupakointi yleistyy hurjalla tahdilla

Lue myös:

    Uusimmat