Mainos

Tupakkalain muutos vähentää tarvetta erityisäitiysrahaan

Ravintolatyöntekijöillä on enää harvoin tarvetta erityisäitiysrahaan, sillä tupakalle altistuminen on uuden lain myötä harvinaista. Tietojen mukaan ravintoloiden ensikokemukset uudesta tupakkalaista ovat olleet positiivisia.

Tupakkalain muutos vähentää erityisäitiysrahan tarvetta. Kelan arvion mukaan ravintolatyöntekijöillä on enää harvoin tarvetta erityisäitiysrahaan tupakansavulle altistumisen vuoksi, koska lainmuutos suojaa heitä.

Tupakointi on kielletty pääsääntöisesti kaikissa niissä sisätiloissa, joissa työskennellään. Tupakansavu ei myöskään saa kulkeutua työskentelytiloihin muista sisätiloista tai ulkoa, kuten terassilta.

Savulle saattavat edelleen altistua mm. siirtymäajan saaneiden ravintoloiden työntekijät ja kansainvälisillä reiteillä seilaavien laivojen ravintolatyöntekijät sekä hotellisiivoojat.

Ravintoloilla myönteiset ensikokemukset uudesta tupakkalaista

Ravintoloiden ensikokemukset uudesta tupakkalaista ovat varsin myönteisiä. HOK-Elannon toimialajohtajan Jouko Heinosen mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet uudistukseen myönteisesti ja noudattaneet lakia erinomaisesti.

Hän kuitenkin huomauttaa, että sopeutumista auttoi viime viikonlopun hyvä sää. Heinonen arvioikin, että uuden tupakkalain vaikutukset ravintolassa käyntiin nähdään kunnolla vasta tammikuun pakkasilla.

Uusi tupakkalaki kieltää tupakoinnin ravintoloissa. Tupakoida saa erillisissä tupakkakopeissa tai tupakkatiloissa siinä tapauksessa, ettei savu todistettavasti kulkeudu savuttomalle puolelle.

Ravintolat ovat harmistuneita siitä, että viranomaisten päätöksenteko siirtymäaikojen myöntämisessä on kestänyt heidän mukaansa liian pitkään. Heinosen mukaan terveysviranomaiset ovat viivytelleet joillakin paikkakunnilla kahden vuoden siirtymäaikojen myöntämisessä.

- Kun joillakin paikkakunnilla viranomaiset ovat myöntäneet luvan hyvin nopeasti, toisilla paikkakunnilla lupien myöntäminen on kestänyt useita kuukausia. Viranomaisilla on tällaisia lupia edelleen käsittelyssä, vaikka olemme hakeneet lupaa jo kuukausia sitten, Heinonen sanoi maanantaina järjestetyssä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa tällainen viranomaisten toiminta ei ole yritysten oikeusturvan eikä tasapuolisen kohtelun kannalta asianmukaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.