Mainos

Tupakkajutun kanteet nurin

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt tupakkayhtiöitä vastaan nostetut kanteet ns. tupakkajutussa. Kolme naista vaati kahdelta tupakkayhtiötä yhtensä 350 000 euron korvauksia tupakoinnin terveyshaitoista.

Naisten mukaan nyt jo tupakkaliiketoimintansa lopettanut Amer Sports Oy ja British American Tobacco Nordic (BAT) markkinoivat kevytsavukkeita 1970-luvulla harhaanjohtavasti ja yhtiöt aiheuttivat tietoisesti nikotiiniriippuvuutta.

Naiset vaativat kanteissaan, että yhtiöt velvoitetaan yhteisvastuullisesti suorittamaan heille vahingonkorvausta tuotevastuun perusteella, koska he olivat sairastuneet muun muassa keuhkosyöpään, keuhkoahtaumatautiin, verenpainetautiin ja nikotiiniriippuvuuteen.

Ratkaisuissaan Helsingin käräjäoikeus katsoo jääneen näyttämättä, että kantajat olisivat sairastuneet 2000-luvulla keuhkosyöpään tai keuhkoahtaumatautiin, mikäli he olisivat lopettaneet tupakoinnin 1970-luvun puolivälissä.

Käräjäoikeus katsoo, että kantajat ovat tienneet tupakan terveysvaaroista viimeistään tuolloin.

Vuonna 1977 voimaan tulleen tupakkalain jälkeen kaikissa savukerasioissa, myös kevytsavukerasioissa on ollut lääkintöhallituksen määräämät varoitustekstit, joissa on tuotu selvästi esiin, että tupakka on hengenvaarallinen tuote.

Oikeus katsoi, että kantajat ovat jatkaneet tupakointia omalla riskillään.

Nikotiiniriippuvuuden osalta käräjäoikeus totesi, että vaikka tupakka ja siihen sisältyvä nikotiini aiheuttaa tupakoitsijoille voimakasta riippuvuutta, on tupakoinnin lopettaminen mahdollista.

Tupakkaoikeutta käytiin Suomessa nyt toista kertaa. Edellinen oikeudenkäynti kesti yhteensä noin 13 vuotta. Myös silloin tupakkayhtiöt voittivat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.