Mainos

Tuottajalegenda Sam Phillips kuollut

Elviksen ja Johnny Cashin löytäjänä tunnettu, legendaarisen Sun levy-yhtiön perustaja Sam Phillips on kuollut 80-vuotiaana. Hän kuoli sairaalassa Memphisissä eilisiltana.

Sam Phillips ei polkaissut vain Elvis Presleyn uraa käyntiin. Hänen pienellä Sun-studiollaan syntyivät myös muun muassa tähdet nimeltä Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Charlie Rich ja Roy Orbison 1950-luvulla.

Phillips oli syntynyt Alabaman Florencessa 5. tammikuuta 1923. Alunperin Phillips halusi opiskella lakia, mutta päätyi radioon töihin.

Vuonna 1950 hän perusti pienen levytysstudion Memphis Recording Servicen, jossa levytti muiden muassa B.B. Kingin, Ike Turnerin, Roscoe Gordonin ja Howlin' Wolfin musiikkia. 1951 syntyi Jackie Brenstonin levy Rocket 88, jota pidetään maailman ensimmäisenä rock and roll -levynä.

Levy-yhtiönsä kautta Phillips työnsi mustaa musiikkia myös etelän ulkopuolella sijaitseviin kaupunkeihin. Sun-levy-yhtiön hän perusti vuonna 1952 niin ikään Memphisiin.

Alusta alkaen hän tiesi, että jos hän löytää mustan miehen lailla laulavan valkoisen miehen, hän rikastuu. Elvis Presley käveli sisään pieneen studioon vuonna 1954 tehdäkseen levyn äidilleen. Kerrotaan, ettei Phillips voinut sietää hymniä, jonka Elvis aikoi laulaa, vaan levytti sen sijaan That's All Right Maman. Seuraavana vuonna hän myi Elviksen sopimuksen RCA:lle 35 000:lla dollarilla tuotettuaan sitä ennen kymmenen Elviksen laulua.

Phillips keskittyi singleihin ja julkaisi vain yhden albumin, joka oli Johnny Cash With His Hot and Blue Guitar vuonna 1957. Hän myi Sun-levy-yhtiön vuonna 1969. Nykyisin se on turistinähtävyys.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.