Tuore tutkimus valottaa syitä omikronin hurjaan leviämisvauhtiin – virus monistuu keuhkoputkessa 70 kertaa deltaa nopeammin

"Kyllä se omikron sieltä tulee, viruksen tukahduttaminen on turha toivo", sanoo HUSin ylilääkäri Asko Järvinen 1:12
"Kyllä se omikron sieltä tulee" – näin Asko Järvinen ennakoi HUSin tilannetta lähipäivinä ja -viikkoina. Koko haastattelu katsottavissa alempana artikkelissa.

Tuore tutkimustulos saattaa selittää syitä omikronmuunnoksen nopeaan leviämiseen.

Tuoreessa vertaisarvioimattomassa tutkimuksessa havaittiin, että omikronmuunnosvirus monistuu ihmisen keuhkoputkessa jopa 70 kertaa nopeammin kuin deltavariantti, kertoo muun muassa The Guardian.

Asia selvisi Hongkongin yliopistossa tehdyissä laboratoriokokeissa, joissa tarkasteltiin henkitorvesta ja keuhkoputkista otettuja näytteitä vuorokauden ajan. 

Etelä-Afrikasta tiettävästi peräisin olevan omikronmuunnoksen on jo aiemmin havaittu tarttuvan aiempia variantteja nopeammin. Omikron on vallannut alaa maailmalla todella nopeasti. 

Muunnosta on havaittu suurimmassa osassa maailman maista vain kolme viikkoa sen löytämisen jälkeen. 

Hyvä uutinen itse keuhkoista

Vaikka omikronin on havaittu leviävän aiempia variantteja nopeammin, on mahdollista, että se aiheuttaa vähemmän todennäköisesti vakavaa tautia. 

Yliopiston tutkimuksen mukaan tämä voi selittyä ainakin osittain sillä, että omikronvirus lisääntyy keuhkokudoksissa kymmenen kertaa aiempia variantteja hitaammin.

Virukset kiinnittyvät niin kutsuttuun isäntäsoluun, joka alkaa valmistaa uusia viruksia, jotka jatkavat edelleen tunkeutumista uusiin soluihin. 

Tutkimusta johtanut Michael Chan Chi-wain mukaan tutkimustuloksia on kuitenkin tulkittava varoen, sillä taudin vakavuusaste ei määräydy ainoastaan sen perusteella, miten nopeasti virus monistuu, vaan myös yksilön immuunivasteesta ja siitä, miten yksilön immuunijärjestelmä toimii.

– On myös todettu, että todella helposti tarttuva virus voi aiheuttaa vakavampaa tautia ja jopa kuoleman, vaikka virus itsessään olisi vähemmän patogeeninen (tautia aiheuttava).

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sote-ministeriryhmä on tehnyt hallitukselle esityksen koronatoimien kiristämisestä Suomen rajoilla 6:50
Omikronmuunnos vaikuttaa myös Suomen koronarajoituksiin: Videolla Krista Kiuru kertoo, miten Suomessa maahantuloa halutaan jatkossa rajoittaa

Rokotteiden tehoa tutkitaan

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että omikronmuunnos pystyy kiertämään koronavirusrokotteen antaman suojan tehokkaammin kuin aiemmat virusmuunnokset. 

Vertaisarvioimattoman yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan koronarokotteiden kahden annoksen teho on selvästi alhaisempi omikronmuunnosta vastaan. 

Hyvä uutinen tuloksissa oli se, että kolmas annos todennäköisesti palauttaa suurimman osan suojasta.

Bloombergin mukaan tällä hetkellä vertaisarvioinnissa tutkitaan, onko todella niin, että omikron tarttuu ihmisestä ihmiseen nopeammin ja että variantti ei vahingoittaisi keuhkokudosta niin pahoin kuin edeltäjänsä. 

Vaikka omikrontartunta on ainakin toistaiseksi vaatinut aiempia variantteja harvemmin sairaala- tai tehohoitoa, asiantuntijat ja esimerkiksi WHO ovat kehottaneet varovaisuuteen. 

Omikronvariantin osalta on nimittäin havaittu useita tapauksia, joissa virus on tarttunut kahdesti rokotettuun tai jo kertaalleen koronaviruksen sairastaneen ihmiseen. 

Myös Hongkongin yliopiston tutkijat varoittavat, että uuteen muunnokseen ei kannata suhtautua liian kevyesti. 

– Kun viimeaikaiset tutkimustulokset otetaan huomioon, omikronmuunnoksen yleinen uhka on todennäköisesti todella merkittävä, Chan Chi-wain totesi lausunnossaan. 

HUS:n toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi uhkaavasta koronatilanteesta:"Laittaisin paukut rokottamiseen ja kohdennettuun tartunnanjäljitykseen" 5:23
HUS:n toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi uhkaavasta koronatilanteesta: "Laittaisin paukut rokottamiseen ja kohdennettuun tartunnanjäljitykseen"

Lue myös:

    Uusimmat