Koronalinko Norjassa ja 7 tapausta Suomessa: Omikronin uhka on sen läpäisyinfektiokyvyssä – tätä se tarkoittaa

Tästä syystä omikronvariantti on täysin poikkeuksellinen –"Pinta muuttunut huomattavasti" 0:50
Katso video: Tämä ominaisuus tekee omikronvariantista poikkeuksellisen muihin muunnoksiin nähden.

Viikko sitten yleiseen tietouteen tullut, Etelä-Afrikasta löydetty koronaviruksen omikronmuunnos toi mukanaan laajaan käyttöön myös läpäisyinfektion käsitteen. Mitä termi tarkoittaa? Entä kuinka huolissaan omikronista pitäisi olla?

Eilen saatiin huolestuttavia koronauutisia Norjasta, kun mediassa kerrottiin, että pikkujouluihin kokoontuneesta satapäisestä, kahdesti rokotetusta vierasjoukosta kuutisenkymmentä oli saanut koronatartunnan rokotesuojasta huolimatta. Ainakin osa tartunnansaaneista oli saanut koronaviruksen uuden omikronvariantin.

Tänään aamupäivällä on myös varmistunut lisää omikrontartuntoja Suomessa. Yhteensä niitä on nyt seitsemän, onneksi toistaiseksi vain yhdessä tartuntaketjussa.

Omikronissa eniten huolta aiheuttava kysymys on, kuinka hyvin virus pystyy kiertämään kahdenkin rokotusannoksen antamaa immuunisuojaa.

– Tämä Norjan tapaus näyttää nyt ainakin tukevan tätä johtopäätöstä, sanoo evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

Siitä, että kahden rokotusannoksenkin jälkeen voi yhä saada koronatartunnan, ei kuitenkaan voi Aivelon mukaan tehdä sellaista johtopäätöstä, että rokotteet eivät toimisi.

Rokotteet suojaavat joka tapauksessa yhä hyvin vakavalta tautimuodolta. Aivelo sanoo, että nykyinen koronarokote kannattaa edelleenkin ehdottomasti ottaa, vaikka täydellistä tietoa sen tehosta omikronmuunnokseen ei vielä olekaan.  

 – Se varmasti suojaa jonkun verran itse tartunnalta. Rokote myös todennäköisesti suojaa edelleen hyvin  vakavalta tautimuodolta ja aikaisemmilta varianteilta. 

Mikä on läpäisyinfektio? 

Läpäisyinfektio on suomennos englanninkielisestä termistä breakthrough infection. Sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että tartunnan voi saada siitä huolimatta, että olisi sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin tai tai saanut täyden rokotussarjan koronavirusta vastaan. 

–  Läpäisyinfektion aiheuttamaan tautimuotoon sana ei ota mitään kantaa, sanoo asiantuntija Dinah Arifulla Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa on THL:n tietojen mukaan tällä hetkellä noin 36 000 ihmistä, jotka ovat saaneet koronavirustartunnan kahden rokoteannoksen jälkeenkin.

Merkillepantavaa on, että lääketieteellisen aikakauslehden Duodecimin mukaan monet läpäisyinfektion saaneista sairastavat sairautta, joka heikentää immuunivastetta.

*Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo? 8:54
Katso video: Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen nykytilasta.

Omikron ei jyllää Suomessa – vielä

Omikron ei vielä jyllää Suomessa, vaan täälläkin vallitseva virusmuunnos on yhä delta.

Suomen omikrontartunnoista on todettu yksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, neljä Varsinais-Suomessa sekä kaksi Pohjois-Savossa. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.

Tartunnan alun perin saaneet olivat matkustaneet samassa seurueessa Ruotsista Suomeen. Heidän oireidensa kerrotaan olevan lieviä. 

Aivelon mukaan on mahdollista, että omikronista tulee yleisempi variantti tulevaisuudessa. 

– Meillä on hyvä käsitys jo nyt siitä, että tilanteesta tulee vaikeampi. 

 Lisää tietoa omikronista saadaan Aivelon mukaan hyvinkin nopeasti. 

– Nyt olemme siinä tilanteessa, että se on tulossa Suomeen, mutta ei leviä vielä laajemmin. Tiedämme, että omikron leviää jo nyt Etelä-Afrikassa tehokkaasti. Uskon, että vielä tämän kuun aikana käsityksemme omikronista on tarkentunut huomattavasti.

Aiemmat muunnokset hävisivät kilpailun

Aivelon mukaan vielä on liian aikaista päätellä, että omikron aiheuttaisi vain lievää tautimuotoa. 

– Omikron havaittiin hyvin varhaisessa vaiheessa, ja aikaa on kulunut vielä varsin vähän. Ikäryhmät, rokotekattavuus ja se, kuka on sairastanut taudin, vaikuttavat asiaan merkittävän paljon. Uskon, että omikronin aiheuttaman taudin vakavuus on viimeinen kysymys, johon saamme vastauksen. 

Omikron on kuukausiin eniten huomiota saanut virusmuunnos. Aiemmin tänä vuonna on kerrottu muun muassa myy-, epsilon- ja lambdavarianteista, joista ainakin osa on pystynyt kiertämään rokotesuojaa,  mutta ne näyttävät kadoneen nopeasti. Syy on Aivelon mukaan se, että ne ovat hävinneet kilpailussa rokotesuojan kiertämisestä deltavariantille.

– Aikaisemmista varianteista ei puhuta siksi, että ne ovat jääneet deltan jalkoihin. Se tavallaan onkin huolestettuvaa omikronissa, että se leviää Etelä-Afrikassa samaan aikaan, kun delta ei enää leviä. Se on huono piirre, ja sen takia omikronista on viimeisen viikon aikana puhuttu niin paljon, Aivelo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat