Euroopan tautikeskus: Omikronia ei pysäytetä pelkillä rokotuksilla – erittäin vakava riski kansanterveydelle

"Kyllä se omikron sieltä tulee, viruksen tukahduttaminen on turha toivo", sanoo HUSin ylilääkäri Asko Järvinen 1:12
Video: "Kyllä se omikron sieltä tulee, viruksen tukahduttaminen on turha toivo", sanoo HUSin ylilääkäri Asko Järvinen

Pelkät rokotukset eivät tule estämään koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämistä, varoittaa EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC). Keskuksen mukaan rokottamattomia on niin paljon, ettei aika riitä estämään leviämistä, vaan tarvitaan myös muita voimakkaita toimia.

ECDC:n mukaan omikron tulee muodostamaan erittäin vakavan riskin kansanterveydelle. Siksi keskus kehottaa tehostamaan myös "ei-lääketieteellisiä" ehkäisytoimia, kuten maskin käyttöä, käsihygieniaa, etätyötä ja suurten väentungosten välttämistä.

– On erittäin tärkeää, että viruksen leviämistä pyritään voimakkaasti estämään, jotta terveydenhuoltojärjestelmälle koituvaa raskasta taakkaa saadaan vähennettyä ja pystymme suojaamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia tulevina kuukausina, painotti keskuksen johtaja Andrea Ammon.

Omikron leviää nopeammin

Maailman terveysjärjestö WHO ehti aikaisemmin varoittaa, että koronaviruksen omikronmuunnos leviää aiempia variantteja nopeammin. Järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus arvioi, että muunnos on todennäköisesti huomaamatta levinnyt suurimpaan osaan maailman maista.

– Omikron leviää sellaisella nopeudella, jota emme ole nähneet aiemmilla muunnoksilla, Ghebreyesus sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi, että omikronmuunnos saattaa olla koronaviruksen yleisin muoto Euroopassa tammikuun puoliväliin mennessä.

Von der Leyen painotti samalla, että EU:lla on tarpeeksi koronarokotteita pandemian vastaiseen taisteluun.

Omikronmuunnosta on havaittu 77 maassa. Se havaittiin ensimmäisen kerran viime kuun lopulla Etelä-Afrikassa.

Video: Näin HUSin Asko Järvinen ja virologi Olli Vapalahti kuvailevat omikronin leviämistä: "Muista maista on nähty, että tartunnat tuplaantuvat parissa päivässä"

Pelkät rokotteet eivät pysäytä omikronia, sanoo Euroopan tautikeskus - näin Asko Järvinen kertoo Hus-alueen tilanteesta 11:04

WHO:n asiantuntija Abdi Mahamud kertoi lehdistötilaisuudessa, että mallinnusten perusteella vaikuttaa siltä, että omikronista voi tulla joissakin Euroopan maissa valtamuunnos jo tulevien päivien aikana. Ympäri Eurooppaa kamppaillaan jälleen uuden koronavirusaallon kanssa.

Varhaisten tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että omikron on deltamuunnosta tarttuvampi. Delta on ollut viruksen valtamuunnos pidemmän aikaa.

Tutkimukset ovat antaneet ymmärtää, että uusi muunnos saattaa aiheuttaa lievempiä koronaoireita kuin deltavariantti.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi aiemmin, että kolme annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antaa riittävän suojan omikronmuunnosta vastaan. Lääkeyhtiö varoitti, että kaksi rokoteannosta ei todennäköisesti anna riittävää suojaa omikronilta.

Euroopassa laajat lasten rokotukset

Useat Euroopan maat alkoivat keskiviikkona rokottaa kattavasti 5–11-vuotiaita lapsia koronavirusta vastaan. Tavoitteena on hillitä rajusti leviävää pandemiaa ja pitää koulut auki.

Osa Euroopan maista harkitsee vielä, tulisiko kaikki 5–11-vuotiaat rokottaa. Suomi lukeutuu tähän ryhmään.

Lasten kattavat rokotukset alkoivat nyt esimerkiksi Saksassa, Espanjassa, Kreikassa ja Unkarissa.

EU:n lääkevalvontaelin EMA hyväksyi viime kuussa Pfizerin ja Biontechin rokotteen 5–11-vuotiaille. Tämä ikäryhmä saa rokotetta pienemmän annoksen kuin sitä vanhemmat.

Yhdysvalloissa suurin osa kuolleista rokottamattomia

Yhdysvalloissa on rikottu yli 800  000:n koronaan liittyvän kuoleman raja. Asia selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannasta.

Yhdysvalloissa on raportoitu määrällisesti eniten koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Tämän vuoden aikana Yhdysvalloissa on kuollut noin 450  000 ihmistä koronan seurauksena, vaikka maassa hyväksyttiin viime vuoden lopulla koronarokotukset ja rokotteita oli laajasti saatavilla keväällä. Suurin osa kuolleista oli rokottamattomia.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 5,3 miljoonaa eli koronaan liittyen on kuollut lähes koko Suomen väkiluvun verran ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat