Markku Mäkijärvi ei vähättelisi villisti tarttuvaa omikronia: "Sairaalapotilaita voi vuodenvaihteessa olla kuin keväällä 2020" – HUS-pomolta tarkat ohjeet joulunviettoon

HUS:n toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi uhkaavasta koronatilanteesta:"Laittaisin paukut rokottamiseen ja kohdennettuun tartunnanjäljitykseen" 5:23
HUS:n toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi uhkaavasta koronatilanteesta: "Laittaisin paukut rokottamiseen ja kohdennettuun tartunnanjäljitykseen"

Koronavirus ja erityisesti sen omikronmuunnos leviävät tällä hetkellä Suomessa todella nopeasti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi kehottaa kansalaisia noudattamaan rajoituksia ja suosituksia nyt tunnollisesti – ja ottamaan rokotukset. Joulun viettäjille Mäkijärvellä on selvä toive.

Monet asiantuntijat arvioivat, että omikronin leviämistä ei voida enää Suomessa pysäyttää. Tänään uusia koronatartuntoja todettiin jälleen ennätyksellisen monta, 2 225. 

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä ei ole kuitenkaan toistaiseksi merkittävästi kasvanut. Markku Mäkijärven mukaan vaikuttaa siltä, että omikron ei ole niin sairastuttava kuin deltamuunnos.

– Mutta se on kolme kertaa tartuttavampi kuin aiempi valtamuunnos. Minäkin laitoin tänne maskin päälle. Täytyy olla aiempaa varovaisempi. Kehotan kaikkia tähän, Mäkijärvi totesi MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa.

– Jos tartuntoja tulee paljon, potilaita sairaalaankin saattaa tulla. Hurjimpien ennusteiden mukaan voisi vuodenvaihteen jälkeen olla jopa yhtä paljon kuin keväällä 2020. Tarkka paikka jälleen kerran.

Omikronia ei kannata vähätellä

Omikronin on sanottu aiheuttavan lievää tautimuotoa, ja moni miettii sitä, miksi siitä pitäisi olla niin huolissaan.

Mäkijärven mukaan omikronia ei kannata vähätellä.

– Myös perusterve voi sairastua vakavasti ja ennen kaikkea voi levittää tautia muihin joko rokottamattomiin, joiden riski on suurin, tai niihin, joilla on immuunipuutosta rokotuksista huolimatta.

Mäkijärvi kehottaa noudattamaan kaikkia voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia.

– Noudatetaan myös maskisuositusta, pidetään etäisyyksiä, vältetään turhia kohtaamisia. Koronapassikaan ei nyt valitettavasti suojaa tältä tartunnalta, eli myös meidän passilaisten kannattaa olla varovaisia.

Rokotuksiin Mäkijärvi toivoo vauhtia.

– Ykköseen, kakkoseen, kolmoseen. Ja siihen nyt satsataan todella paljon, että saadaan kone pyörimään.

Rajoille virusta ei Mäkijärven mukaan enää saada pysäytetyksi esimerkiksi uusilla tulorajoituksilla ja rajatesteillä, vaan se on jo täällä.

– Minä laittaisin paukut nyt rokottamiseen ja kohdennettuun tartunnan jäljitykseen. 

Mitä voi tehdä jouluna?

Joulutouhut Mäkijärvi kehottaa miettimään tarkkaan. Kysymykseen siitä, voiko tänä jouluna mennä kirkkoon, tavata sukulaisia tai lähteä ulkomaille reissuun, hän vastaa: ”Minä kysyisin, onko pakko.”

– Itse en lähtisi nyt ulkomaille reissuun, vaan siirtäisin myöhemmäksi, sillä siellä tätä virusta on vielä enemmän kuin Suomessa. Pienemmällä porukalla lähipiirissä viettäisin joulua. Kyllä sitä kerkiää keväämmällä taas tavata enemmän ystäviä ja tuttavia. Olisin varovainen.

Lue myös:

    Uusimmat